Úterý, 30. dubna 2024

Ekocentrum Koniklec připravilo pro školní rok 2008/2009 čtyři nové ekoprogramy

Ekocentrum Koniklec připravilo pro školní rok 2008/2009 čtyři nové ekoprogramy

Ve školním roce 2007/2008 ekocentrum Koniklec uskutečnilo 105 ekologických výukových programů, kterých se zúčastnilo 1843 žáků základních a středních škol. Probíhaly pod vedením odborných lektorů buď přímo v pražských přírodních lokalitách (Modřanská rokle, Komořanské tůně, lesopark Kamýk, Kunratický les), nebo v prostorách škol (Divoká a domácí zvířata, Domácí ekologie, Životní prostředí Prahy 2, Životní prostředí Prahy 3, Globální problémy Země, Do hlubin rybníka, Mravenčí stezkou, Obaly a odpady a Tajemství lesa).

            Pro školní rok 2008/2009 byla nabídka rozšířena o čtyři nové ekoprogramy – terénní program Stepní ekosystém Třešňovka, vnitřní programy Do hlubin Země a Naše šelmy a smíšený program Klíněnka jírovcová a praktická ochrana jírovců. Exkurze do bývalého sadu Třešňovka, který je v dnešní době neudržován a ponechán vlastnímu vývoji, nabízí žákům možnost sledovat přirozený průběh sukcese. Důraz je kladen na celkové pojetí ekosystému, aktivní zkušenost a smyslové vnímání. V programu Do hlubin Země se žáci podívají do zemské kůry nejen za horninami, minerály a fosilními palivy, ale dozvědí se také zajímavosti o živé složce litosféry. Prostřednictvím simulační hry pochopí, jaké výhody nabízí ekologické zemědělství a jaké ekologické problémy souvisí s půdou. Program Naše šelmy seznámí žáky s životem sedmnácti českých šelem s důrazem na tři největší – medvěda, rysa a vlka. V jeho průběhu je diskutována úloha šelem v přírodě, důvody postupného snižování jejich stavů, literární zobrazování, kontroverzní téma reintrodukce do naší přírody a způsoby jejich ochrany. Program o klíněnce jírovcové má teoreticko-aplikační charakter. Žáci se nejprve herní formou seznámí s problematikou městské zeleně, klíněnky, jírovců a možnostmi jejich ochrany, a poté si sami v případě zájmu vyzkouší sběr listí napadeného klíněnkou a zapojí se tak do dlouholetého projektu ekocentra.

            Vnitřní programy budou v letošním školním roce realizovány na aktuálně tematicky zvolených místech či v případě požadavku ve škole. Cena ekologických výukových programů, které byly pro tento školní rok finančně podpořeny Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci společného programu Národní síť EVVO, Hlavním městem Prahou, Městskou částí Praha 2 a Městskou částí Praha 3, se pohybuje v závislosti na délce trvání (120/ 180/ 240 minut) mezi 30 a 40 Kč na účastníka včetně pomůcek a pracovních listů. Informace o ekoprogramech, kontaktech a fotografie z již uskutečněných akcí naleznete na http://csop.koniklec.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů