Úterý, 30. dubna 2024

Ve vsi Němčovice vzniká turistická stezka s obnovitelnými zdroji

Ve vsi Němčovice vzniká turistická stezka s obnovitelnými zdroji
Němčovice (Rokycansko) 1. prosince (ČTK) - Němčovice na Rokycansku se 124 obyvateli budují spolu s firmami a soukromými podnikateli ekologickou turistickou stezku, v ČR údajně ojedinělou. Její součástí bude větší fotovoltaická elektrárna, již připravuje místní podnikatel, a větrný zdroj, který chce postavit ČEZ. ČTK to řekl Karel Ferschmann, starosta Němčovic, které postoupily s dalšími dvěma obcemi do prvního českého finále soutěže Energy Globe Award hodnotící hospodárné využívání energií.
    "Ve čtvrtek budeme v zastupitelstvu projednávat žádost ČEZ o zahájení diskuze o větrné elektrárně s jedním stožárem o výkonu dva megawatty," dodal Ferschmann. ČEZ ji chce vybudovat v lokalitě, které se říká Větrná hůrka. Stejný výkon má mít také fotovoltaická elektrárna. Chce ji postavit místní podnikatel, který už na Berounce provozuje jednu ze dvou malých vodních elektráren, jež budou také součástí stezky, podobně jako třetí, privátní vodní "elektrárnička" v Kacerovském mlýně, která už má vydané územní rozhodnutí.
    Fotovoltaická elektrárna o výkonu dva MW by se měla začít stavět koncem příštího roku. Potřebuje 3,5 hektaru pozemku za vepřínem. Radnice bude ještě půl roku pracovat na změně územního plánu. Podobné zdroje vznikají ještě v nedalekém Oseku a Újezdu u Svatého Kříže.
    Plánovaná turistická stezka by vedla přes všechny obnovitelné zdroje energií a ekologické "rarity" v jedné z nejmenších obcí Plzeňského kraje. Němčovice jsou ekologickou vsí. Letos zvítězily v kraji ve sběru a třídění odpadu. Jako jedna ze dvou obcí v kraji mají kořenovou čistírnu. Porota Energy Globe Award ocenila vytápění bytového domu, obecního úřadu, knihovny a hasičské zbrojnice tepelným čerpadlem i fakt, že obec dává lidem dotace na výměnu starých kotlů za nové, ekologické a na pořízení topení z obnovitelných zdrojů i obnovu komínů.
    Obec by měla znát každým dnem verdikt Státního fondu životního prostředí, zda uspěla se žádostí o šest milionů korun z evropských peněz na výstavbu sběrného dvora, který poslouží pro 23 obcí Radnicka. V katastru obce není díky husté síti kontejnerů žádná černá skládka.
    Němčovice se chtějí domluvit s ČEZ, aby uvnitř tubusu budoucí větrné elektrárny vznikla šedesátimetrová rozhledna, odkud by lidé dohlédli až na Šumavu. Vedle by navíc stál vysílač mobilního operátora, který by zlepšil nyní špatný signál v oblasti.
    Václav Prokš
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů