Úterý, 30. dubna 2024

Lední medvěd zaujal nejvíce. Upozorňuje na škodlivé dopady kožešinové módy na životní prostředí.

Lední medvěd zaujal nejvíce. Upozorňuje na škodlivé dopady kožešinové módy na životní prostředí.

3. 12. 2008 se v hotelu Tchaikovsky v Praze sešli zástupci poroty s vítězi a oceněnými českého kola mezinárodní výtvarné soutěže pro studenty Designem proti kožešinám (Design Against Fur - DAF). Tomáš Kopečný (agentura Publicis Prague), předseda poroty, a Kamila Tehranian (agentura Closer) předali vítězům hlavní cenu: týdenní stáž v reklamní agentuře. "Týdenní stáže jsou pro studenty skvělou příležitostí, jak si v praxi vyzkoušet dovednosti nabyté ve škole. Stáže se nám velmi osvědčily. Například jedna z finalistek DAF 2006, Kateřina Soudková, s agenturou Publicis, kde byla na stáži, spolupracuje dodnes." říká Lucie Moravcová, koordinátorka soutěže v České republice. Zástupci poroty ještě předali studentům diplomy a vysvětlili, proč právě jejich práce získaly ocenění.

České kolo DAF vyhrál David Teocharis, student Střední odborné školy multimediální a propagační tvorby
v Praze se svým návrhem ledního medvěda z tajícího ledu. "Tající lední medvěd nás zaujal nejvíce. I přestože není typickým kožešinovým zvířetem, upozorňuje na důležitý fakt, který bývá v souvislosti s kožešinovou módou opomíjen, a sice že produkce kožešin je nejenom krutá ke zvířatům, ale má také velmi škodlivé dopady na životní prostředí. To skvěle symbolizuje právě lední medvěd z tajícího ledovce." vysvětluje Kamila Tehranian. Autor návrhu, David Teocharis, k tomu dodává: "Lední medvěd má vyjadřovat: "Konec pytláctví! Konec tání ledovců! Zaslouží si žít!". (Součástí této tiskové zprávy je rozhovor s Davidem Teocharisem -- viz níže.)
Na druhém místě se umístil Bohumír Nowak z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a třetí místo obdržela studentka Střední školy průmyslové a umělecké v Opavě Anna Ulahelová. Kromě třech hlavních cen porota udělila ještě další ! dvě speciální ocenění. "Ceny za odvahu jsme udělili Aliksei Goubarevovi, který studuje na Západočeské Univerzitě v Plzni, a Barboře Páníkové, studentce Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, za invenční a nekonformní zpracování plakátu." říká Tomáš Kopečný. Zbytek poroty, která zasedala
5. listopadu 2008 v Praze, tvořili zástupci reklamní agentury Closer, Julius Ševčík a Kamila Tehranian a předseda pořadatelské organizace Svobody zvířat Tomáš Popp. Dle slov Tomáše Kopečného: "Návrhy českých studentů se každým rokem více a více přiklánějí k tendenci vyvolat v publiku nutnost nad plakátem přemýšlet, snaží se být interaktivní a odklánějí se od původního trendu stroze sdělit fakta."
Design Against Fur (DAF) je mezinárodní soutěž pro studenty převážně výtvarných středních a vysokých škol.
O. s. Svoboda zvířat ji v Čechách pořádá ve spolupráci s mezinárodní koalicí Fur Free Alliance (www.inFURmation.com), která sdružuje více než 30 organizací na ochr! anu tzv. kožešinových zvířat z celého světa, již od roku 2003.! Lucie M oravcová ještě dodává: "Soutěž DAF probíhá na několika úrovních, tu nejnižší představují národní kola, která probíhají pouze v některých zemích. Dále je soutěž rozdělena do pěti světových regionů, z nichž se volí 3 finalisté. Nejvyšším oceněním je pak tzv. "Grand Prize Winner", tedy celosvětový vítěz soutěže, kterého volí členské organizace pořádající mezinárodní koalice Fur Free Alliance." Kromě toho uděluje Fur Free Alliance také cenu "People´s Choice Award". O vítězi rozhoduje v tomto případě mezinárodní veřejnost. Obě výše zmíněné ocenění získal v roce 2008 Feng Chen z Renmin University of China (Univerzita Renmin v Číně).
Svoboda zvířat také nabízí zdarma k zapůjčení zcela novou putovní výstavu, která obsahuje celkem 15 nejen vítězných a oceněných plakátů z celého světa i z České republiky (velikosti A3 a A2). Pro zúčastněné školy nabízí také přednášky o problematice chovu tzv. kožešinových zvířat. V průběhu prosince zahájí o. s. Svoboda zvířat ve spolupráci s Fur F! ree Alliance již sedmý ročník soutěže pro studenty středních a vysokých škol DAF 2009.
Veškeré informace o české DAF naleznete na www.dafcr.cz.

11otázek pro vítěze českého DAF 2008, Davida Teocharise

1) Mohl by ses nám prosím krátce představit? Něco nám o sobě říct?
Jmenuju se David Teocharis a je mi 18 let. Nyní studuji střední odbornou školu multimediální
a propagační tvorby v Praze. Hrával jsem závodně stolní tenis a do teď je to můj koníček. Mezi mé koníčky patří také jízda na motorce a PC hry.

2) Jak jsi se o soutěži Design Against Fur dozvěděl?
O soutěži jsem se dozvěděl ve škole v hodině praxe.

3) Co bylo hlavním impulsem k tomu, že ses do DAF přihlásil?
Naše paní učitelka nám zadala práci na vytvoření tohoto plakátu. Nejlepší ze tříd se následně přihlásil i do Design Against Fur 2008.

4) Kde jsi bral inspiraci při tvorbě svého návrhu?
Vzpomněl jsem si na lední medvědy, kteří se mi opravdu z volně žijících zvířat l! íbí asi nejvíc. Potom mě napadlo skloubit ledního medvěda a l! edovec d ohromady.

5) Mohl bys nám prosím svůj návrh stručně představit a "interpretovat?
Lední medvěd má vyjadřovat: "konec pytláctví! Konec tání ledovců! Zaslouží si žít!"

6) Věděl jsi už před tím něco o problematice tzv."kožešinových" zvířat?
Ano, něco jsem slyšel, ale nevěnoval jsem tomu větší pozornost, protože kožich ze zvířat jsem si nikdy nekoupil a ani o koupi neuvažoval.

7) Co říkáš na výhru, která představuje týdenní stáž v reklamní agentuře?
Týdenní stáž jako hlavní výhra se mi líbí. Určitě je to pro studujícího grafika velký start a praxe do budoucna.

8) Co Ti soutěž, kromě cen, dala a co vzala?
Já myslím, že jsem se díky soutěži dověděl o této problematice zvířat víc, než jsem doposud věděl. Soutěž mi tudíž dala nové informace a myslím, že mi kromě trochy času nevzala nic.

9) Jaké máš plány do budoucna?
Určitě úspěšně odmaturovat a pokračovat na nějaké VOŠ v mém oboru.

10) Chystáš se zapojit do dalšího ročníku DAF 2009? !
Myslím, že ano.

11) Máš nějaký vzkaz pro ostatní studenty, kteří třeba váhají, zda se soutěže zúčastnit či ne?
Určitě to zkuste. Není co ztratit.

 
Kontaktní osoba: Lucie Moravcová
Telefon: 736766188
E-mail: lucie.moravcova@svobodazvirat.cz
 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů