Úterý, 30. dubna 2024

Rumunské bahenní sopky

Rumunské bahenní sopky

Rumunsko má krásné přírodní výtvory, a co se jejich množství týče, patří dokonce k nejbohatším státům Evropy. Přesto je existence těchto zajímavých míst v turistických průvodcích bohužel často "utajena", a tak není divu, že není lehké je najít.

Bahenní sopky Noroiosi - Autor:irm.mathematik.hu -berlin.de/~belgun/vulcani.html Bahenní sopky Noroiosi
Autor:   irm.mathematik.hu -berlin.de/~belgun/vulcani.html  

Stejné je to i s bahenními sopkami Noroiosi. Žádné ukazatele k nim nevedou, proto informace, že leží asi třicet kilometrů severozápadně od města Buzau, je opravdu čistě orientační. Záchytným bodem je obec Policiori, kam dorazíte po ještě téměř slušné silnici. Odtud je však nutné počítat se ztíženými podmínkami. Prašná, šotolinová komunikace vedoucí k vytčenému cíli dá vašemu dopravnímu prostředku pořádně zabrat. Jel jsem dál, avšak ukazatele k sopkám stále nikde. Naštěstí v jednom ze servisních důlních středisek mi tamní hlídač poradil, kudy dál: "Musíte tudy, nahoru do stráně. Pak už to uvidíte." Vyběhl jsem vzhůru a to, co jsem spatřil, mě plně odškodnilo. Přede mnou se rozprostíralo velké sopečné pole. Šedá plocha posetá několika desítkami stále činných vulkánů. Pohled na ně byl úchvatný.

Bahenní sopka - Autor:rumaene.de/ Rumanien_2001/Vulcanii_Noroiosi/ Bahenní sopka
Autor:   rumaene.de/ Rumanien_2001/Vulcanii_Noroiosi/  

Jednotlivé vulkanické kužely mají obvod 50 až 80 centimetrů a ční v některých případech až do výšky pěti až sedmi metrů. Celé místo bylo vyprahlé a působilo mrtvolným dojmem. A také bylo slané. Jedinou známkou života je tady, kromě neustálého bublání bahna v kráterech, unikátní trnitý keř Nitraria Schoberi , který v těchto nehostinných místech přežívá. Tento druh, vysoký jeden až dva metry, objevil rumunský vědec Dimitrie Brandza. Už před ním ho však znali obyvatelé solných stepí jižního Ruska, Sibiře a Mongolska. A právě těmto národům sloužily plody keře, resp. odvar z nich, za pokrm.

Má hlavní pozornost ovšem byla zaměřena na ony zvláštní sopky, v nichž bahno prakticky neustále probublává. Měl jsem touhu sáhnout si dovnitř, zda je bahno horké, či nikoli. Obavy byly naštěstí zbytečné. Šedá hmota v kráteru, připomínající vroucí, špinavou vodu, je totiž studená.

Existence vulkánů Noroiosi je známá už od pravěku, a přestože sopky samotné nejsou nebezpečné, místo, kde se nacházejí, bylo vždy epicentrem všech zemětřesení v Rumunsku.

ZDROJ: www.rozhlas.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů