Čtvrtek, 9. května 2024

1. června - Den dinosaurů

Dinosauři jsou předmětem zkoumání, fascinace a dokonce i mystiky již více než 300 let, od doby, kdy vědci objevili první kost dinosaura. Nyní Den dinosaurů poskytuje studentům, učitelům adalším fanouškům dinosaurů příležitost dozvědět se o nich více a oslavit je tak, jak si zaslouží!

1. června - Den dinosaurů

Objevte ztracený svět kolosálních tvorů, kde se kdysi po Zemi proháněli gigantičtí predátoři i mírní obři.

Historie Dne dinosaurů

I když nikdo přesně nezná data, někteří vědci zkoumali a odhadovali, že neptačí dinosauři se pravděpodobně pohybovali po planetě v časovém rozmezí před 245 až 66 miliony let, což bylo ještě miliony let před lidskou historií.

Éra, ve které žili dinosauři, je druhohorní éra, což je geologický věk, který lze rozdělit do tří částí: trias, jura a křída. Možná to byla doba, kdy byla pevnina na Zemi původně z jednoho kusu, ale nakonec se rozdělila na několik částí, které jsou nyní označovány jako moderní kontinenty.

Odhaduje se, že dinosauři vyhynuli ze Země asi před 65 miliony let, možná v důsledku dopadu asteroidu, sopečných erupcí a možné změny klimatu. Lidé nyní mohou pouze kvalifikovaně odhadovat, co se jim stalo.

První důkaz o existenci dinosaurů na planetě byl objeven lidmi v roce 1677, kdy přírodovědec a profesor Oxfordu Robert Plot našel osamělou kost dinosaura. Protože vlastně nevěděl, co to bylo, Plot odhadl, že to pocházelo od obrovského člověka.

O více než 100 let později, když se William Buckland stal prvním profesorem geologie na Oxfordské univerzitě na počátku 19. století, byla identifikována fosílie, která pochází z dinosaura. Bylo to v roce 1815, kdy objevil zuby, čelisti a kosti končetin, a na svých cestách našel další kosti. V roce 1824 zjistil, že tyto kosti musely pocházet z nějakého vyhynulého tvora.

Buckland původně považoval tento druh za nějaký druh starověkého ještěra, kterého nazval ,,Megalosaurus". U druhé fosílie, která měla být pojmenována, bylo podezření, že je jako leguán, a tak byla na počátku 20. let 19. století nazývána ,,Iguanodon".

Nakonec, v roce 1842, tuto rodinu fosilií seskupil vědec Sir Richard Owen, který ji nazval ,,Dinosaurie", což v překladu znamená ,,strašný ještěr". Owen nakonec v roce 1881 založil londýnské Natural History Museum a toto muzeum je dodnes známé svými sbírkami dinosauřích kostí.

Není žádným překvapením, že tvorové s tak tajemnou historií by fascinovali a zmátli i ty nejinteligentnější a nejvzdělanější vědce. Dnes se děti i dospělí všech věkových kategorií rádi dozvědí více o typech dinosaurů, o tom, jak žili, co jedli, a mnoho dalšího.

Den dinosaurů je dokonalým způsobem, jak oslavit a věnovat pozornost tomuto jedinečnému a záhadnému druhu tvorů, kteří na této planetě předcházeli lidi.

Časová osa dne dinosaurů

Před 245 miliony let

Dinosauři žijí na Zemi. Vědci odhadují, že dinosauři možná chodili po Zemi někde na začátku této doby.

Před 65 miliony let

Dinosauři vyhynou. Je smutné, že nejméně 65 milionů let před lidstvem byli dinosauři vyhubeni nějakým typem velké přírodní katastrofy, možná asteroidem, sopečnými erupcemi nebo změnou klimatu.

1677

Objevena první kost dinosaura. Ačkoli to v té době nevěděl, Robert Plot z Oxfordu v Anglii objevil první kost dinosaura, o níž si myslí, že je kost z obrovského člověka.

1842

Dinosauři nejprve dostanou název své kategorie. Oxfordský profesor geologie William Buckland si uvědomuje, že mnoho z těchto starověkých kostí patří do jedné kategorie, a tak je pojmenoval ,,Dinosaurie".

1993

Jurský park je uveden v kinech. Tento film Stevena Spielberga kombinuje žánry sci-fi a akční, aby se stal diváckým hitem. Přispěl významným způsobem k popularitě dinosaurů.

Jak oslavit Den dinosaurů

Děti i dospělí si mohou užít zábavu a dobrodružství Dne dinosaurů se spoustou různých vzdělávacích a kreativních aktivit, ze kterých si můžete vybrat:

Navštivte muzeum s dinosaury

Co může být lepšího, než se potloukat se skutečnými dinosaury a navštívit spoustu starých dinosauřích kostí na oslavu Dne dinosaurů? Toto je den, kdy můžete zamířit do muzea, ať už místního nebo vzdáleného, a seznámit se s těmito jedinečnými a zajímavými postavami.

Zde jsou některá z nejzajímavějších muzeí dinosaurů na světě:

Field Museum of Natural History (FMNH) v Chicagu, Illinois, USA. Expozice Evolving Planet obsahuje dinosaury z celého světa, včetně Antarktidy a Madagaskaru, Sue, největšího tyranosaura Rex na světě, vážící 600 liber a odhalující 58 zubů.

Museum für Naturkunde v Berlíně, Německo. Toto přírodovědné muzeum hostí obří sbírku kostí mnoha druhů, zejména těch, které byly vykopány z Tanzanii v Africe ve 20. století. Toto muzeum je nejznámější díky svému 41stopému a 5palcovému Brachiosaurovi, který je nejvyšším dinosaurem na světě, který je dnes vystaven.

Královský belgický institut přírodních věd v Bruselu, Belgie. Působivá sbírka fosilií v tomto muzeu je domovem největší dinosauří haly na světě. Zvláště pozoruhodná je jeho sbírka 30 Iguanodonů, kteří byli druhým dinosaurem klasifikovaným v roce 1800.

Národní muzeum dinosaurů v Canbeře, Austrálie. Kromě kostí, zkamenělin a stop se toto muzeum může pochlubit venkovní zahradou, která obsahuje velké sochy dinosaurů a dokonce animatroniku.

Přihlaste se k odběru časopisu National Geographic for Kids

Chcete, aby děti držely krok se vším, co se děje ve světě, včetně světa dinosaurů? National Geographic Magazine for Kids (někdy nazývaný NatGeo for Kids) je skvělý způsob, jak v nich udržet zájem o poznání nejrůznějších vědeckých a přírodních témat, samozřejmě včetně jejich oblíbených dinosaurů.

Podívejte se na film s dinosaury

Ti, kteří chtějí zůstat doma na oslavu Dne dinosaurů, se stále mohou zapojit do zábavy tím, že se podívají na některé z těchto nádherných filmů s dinosaury:

Jurský park (1993). Steven Spielberg režíroval tento klasický sci-fi dinosauří film, který si získal tak trochu kultovní přívržence. Tento film je založen na románu Michaela Crichtona z roku 1990 a stává se prvním v sérii několika filmů.

Noc v muzeu (2006). Ben Stiller hraje hlavní roli v této fantasy komedii, která pojednává o řadě tvorů ožívajících v noci v muzeu, včetně Rexy, kostry Tyranosaura Rexe, která je hlavní výstavou v Muzeu přírodní historie v New Yorku, USA.

Země před časem (1988). Tento srdečný animovaný film představuje osiřelého dinosaura, který po setkání s několika přáteli čelí výzvám a učí se, jak přežít.

Země ztracených (2009). Tato sci-fi dobrodružná komedie založená na stejnojmenném televizním pořadu ze 70. let 20. století ukazuje Willa Ferrella jako pompézního paleontologa, který se vydává za dobrodružstvím svého života a na své cestě se samozřejmě setkává s dinosaury.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů