Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Závody Nascar chtějí zlepšit svůj ekologický otisk. Závodní dráha Pocono v Pennsylvanii, která je každý rok hostí, se proto rozroste o solární elektrárnu zabírající více než 25 akrů. "Myslím, že jde o unikátní projekt," řekl ředitel dráhy Brandon Igdalsky novinám New York Times. Celkem půjde o 40 000 solárních panelů, které dohromady budou mít výkon kolem 3 MW. Dokončení se očekává v roce 2010, rozpočet je kolem 15 mil. dolarů. Závodní dráha Pocono tak bude dalším sportovním areálem, který využívá solární energii - podobně jako například národní stadion na Taiwanu. Právě rozlehlé plochy sportovišť, ať už jde o dráhy nebo stadiony, jsou pro instalaci solárních panelů ideální. Kromě této iniciativy se ale Nascar vyrovnat své účty s přírodou i jinak, například každý rok chce zasadit 20 akrů stromů.

V historickém centru města Písek je již vybráno celkem 6 lokalit, kde budou umístěny podzemní kontejnery na tříděný odpad. S podzemními kontejnery      mají již několik let zkušenosti Pražské služby, které zajišťují svoz odpadu z kontejnerů zabudovaných na Petrském náměstí v centru Prahy.
O provozu podzemních kontejnerů v Praze jsme již uveřejnili článek v předchozím roce. Petrské náměstí působí upraveně a podzemní kontejnery jsou zde využívány. Obdobné kontejnery jsou dále umístěny na Václavském náměstí a ve Vodičkově ulici.  Přestavitelé města Písek se rozhodli věnovat finanční prostředky na úpravu potřebných prostorů v centru města. Předpokládá se s částkou 800 tisíc až 1,2 miliónů korun na úpravu jednoho místa. Pokud město nezíská na vybudování podzemních kontejnerů dotaci, půjdou finanční prostředky z městského rozpočtu. Představitelé města dále schválili vyhlášku, dle které budou muset být popelnice umístěné v průjezdech domů a na ulici budou jen v termínech vyvážení popelnic. Pokud lidé nebudou mít prostor na popelnice v domě, mohou si pronajmout část chodníku za celoroční poplatek 500 korun.
Umístění kontejnerů protříděný odpad zvažují představitelé dalšího jihočeského města. V Táboře jsou již vybrané tři lokality v centru města - na Tržním náměstí, na náměstí Mikuláše z Husi a u hotelu Dvořák.

Lidé žijící u trati v Zábřehu na Šumpersku musí žít za zdí. Rok a půl se snažili ubránit stavbě protihlukových stěn. Drážní úřad ale rozhodl, že je proti hluku z projíždějících vlaků budou chránit i proti jejich vůli. Dva a půl až tři metry vysokou stěnu budou mít asi 25 metrů od oken. Informuje o tom dnešní Šumperský a jesenický deník.

V září se chystá japonský Denon uvést na trh novinku. Půjde o první in-ear sluchátka s aktivním potlačením šumu o této firmy. AH-NC00 slibují potlačení okolního hluku o 99 %. Pro napájení poslouží jedna mikrotužková baterie (AAA), dle výrobce si s ní si užijete 40 hodin ticha. Cena se má pohybovat poměrně vysoko, kolem 160 liber (přibližně 5 000 Kč). Na druhou stranu Denon slibuje použití technologií jako „Compressed Audio Restorer“ a „Radial Cascade Damper“, což by mohlo uspokojit nejednoho audiofila.

Balená voda se prodává až pětsetkrát dráž než voda z vodovodu. Přitom kvalita je na stejné úrovni. Na Pardubicku je voda z kohoutku možná ještě lepší. Pardubické vodovody a kanalizace využívají několik zdrojů podzemní minerální vody, která je vhodná pro pití, a svým obsahem předčí řadu drahých balených vod na pultech obchodů. Ředitel pardubického VaKu Josef Fedák si myslí, že současný stav na trhu s vodou je výsledkem reklamních kampaní.
"Říká se, že je to výhodnější než ropa. Protože to je samozřejmě otázka reklamy, kde ten člověk vidí v televizi tak i tak, na všechno lze najít pro a proti. Myslím si, že ale kvalita vody z vodovodu se za posledních deset let rapidně zlepšila."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů