Úterý, 30. dubna 2024

Exkurze za obnovitelnými zdroji a úsporami energie

Exkurze za obnovitelnými zdroji  a úsporami energie

Fotovoltaická elektrárna v Ostrožské Lhotě, individuální vytápění biomasou a ohřev vody sluncem v obci Salaš

Praktickou ukázku možností využívání obnovitelných zdrojů energie mohou získat účastníci exkurze, kterou na pondělí 9. listopadu 2009 připravil Ekologický institut Veronica.

Exkurze za poznáním a inspirací v oblasti využívání energie slunce a biomasy začne v 9 hodin v Ostrožské Lhotě, kde účastníci navštíví fotovoltaickou elektrárnu. Solární elektrárna o celkovém výkonu 2,252 MWp je jedním z největších tuzemských zdrojů ekologické energie. 11880 fotovoltaických panelů je umístěno na ploše 5,2 ha.

Fotovoltaika je jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících odvětví, může být zajímavou investicí, zdrojem příjmu obce z pronájmu i faktorem energetické soběstačnosti.

V podhorské obci Salaš na úpatí Chřibů je připravena prohlídka zajímavého využití biomasy a slunce při individuálním vytápění rodinných domů v roztroušené zástavbě v obci.

I když je exkurze primárně pořádána pro zastupitele obcí, je otevřena i pro veřejnost - podnikatele, projektanty, řemeslníky a další zájemce.

Účastníci mohou při exkurzi získat komplexní informace důležité pro další rozhodování o směru rozvoje a o energetických investicích v obcích. Poznají nové možnosti a nápady v oblasti úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů, informace o možnostech financování energetických projektů a budou jim představeny i základní možnosti energetické soběstačnosti obcí.


Průvodci při exkurzi budou RNDr. Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, Ing. Miroslava Knotková, ředitelka Energetické agentury Zlínského kraje, zástupce firmy HiTechSolar s.r.o., pan Martin Otoupalík, a starosta obce Salaš, pan ing. Pištěk.

Exkurze je pořádána v rámci projektu ZO ČSOP Veronica "Ochrana klimatu na místní úrovni". Projekt je finančně podpořen v rámci grantového řízení Ministerstva životního prostředí.


Bližší informace o exkurzi získáte u pořadatelů:

Ekologický institut Veronica, Centrum Veronica Hostětín

Hostětín 86, 687 71

www.hostetin.veronica.cz

tel. 572 630 670, e-mail: hana.machu@veronica.cz


Přihlášeným budou zaslány podrobnější pokyny. Přihlašujte se nejlépe do 5. listopadu, po domluvě lze přijat přihlášku i po termínu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů