Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Česku se má během příštího roku otevřít 72 km dálničních komunikací. Více se dosud otevíralo jen v roce 2006. V létě to má být jižní část pražského okruhu (24 km), dokončena bude D1 u Hulína, odkud bude pokračovat R55 do Otrokovic. Nové úseky přibudou také na R4 u Písku a R6 u Karlových Varů. Otazník visí nad posledními 16 km D8 přes České středohoří, kde se má jezdit od listopadu. Termín ohrožují spory s ekologickými organizacemi.

Od 1. ledna 2010 začne v Hlučíně na Opavsku platit nová protihluková vyhláška. Tu připravili radní také na základě průzkumu, který se letos v Hlučíně uskutečnil a v němž se mohli obyvatelé vyjádřit, co jim na životě ve městě nejvíce vadí.
Vyhláška bude platit na celém území města. "Podle ní je každý povinen zdržet se po celý den o nedělích, dále v době nočního klidu, od pondělí do pátku od 20 hodin do 22 hodin a o sobotách od 18 hodin do 22 hodin veškerých činností spojených s používáním sekaček na trávu, křovinořezů, kotoučových a motorových pil, brusek či rozbrušovaček," uvedla mluvčí městské radnice Lada Dobrovolná.
Doba nočního klidu je vymezena od 22 hodin do 6 hodin ráno.

Na satelitu Türksat 3A (42°E) se objevil nekódovaný přírodopisný kanál pod názvem Natural Life Channel. Přijímat stanici ve střední Evropě není problém. Transpondér totiž pracuje v západním svazku a pro příjem transpondéru postačí parabola malých rozměrů.
V rámci programu stanice je možné sledovat také anglické dokumenty opatřené tureckými titulky. Logo stanice Natural Life Channel se podobá Animal Planet.

Litvínov - Z litvínovské společnosti Unipetrol RPA již nebezpečné látky do řeky Bíliny, do níž minulou středu unikla směs benzinů, neproudí, nebezpečí znečištění nicméně hrozí i nadále. Povodí Ohře, které dnes hodlá zveřejnit výsledky rozborů kontaminované vody, totiž varuje, že část škodlivin se zachytila rovněž ve zmrzlých částicích na břehu řeky a jejich roztátí bude trvat delší dobu. Komise petrochemické společnosti se kvůli havárii sešla již včera. Odborníci únik ropné látky v provozu Petrochemie potvrdili, nyní podle mluvčího podniku Jana Martínka pátrají po jeho příčinách. Případ vyšetřuje policie jako podezření z ohrožení a poškození životního prostředí a zabývá se jím i Česká inspekce životního prostředí.

Původci odpadů, kteří v roce 2009 vyprodukovali nebo nakládali s více jak 100 kg nebezpečných odpadů nebo více jak 100 t ostatních odpadů (novelou došlo k navýšení tohoto limitu z 50 na 100), jsou povinni zaslat do 15. února následujícího roku, tedy do 15. 2. 2010, hlášení na příslušný úřad obce s rozšířenou působností.

Masarykova městská nemocnice v Jilemnici v současné době realizuje projekt "Snížení tepelných ztrát dětského pavilonu a budovy HTS MMN v Jilemnici". Díky projektu jsou zateplovány obvodové stěny, měněny otvorové výplně a zateplovány stropy pod střechou. Realizací tohoto projektu dojde ke snížení emisí CO2 o cca. 60,66 t/rok a k úspoře energie cca. 923,5 GJ/rok. Realizace projektu byla zahájena 03.04.2009, projekt bude ukončen do 31.03.2010. Celkové uznatelné náklady jsou 8,435.923 Kč, z toho dotace EU činí 5,061.554 Kč (60%) a příspěvek nemocnice, příjemce podpory 3,374.369 Kč (40%). Projekt realizuje firma BAK stavební společnost, a.s., projektantem je Ing. Jiří Paulů.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií - Fondem soudržnosti a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí.
Správní ředitel jilemnické nemocnice, Ing. Ota Krejčí k projektu sdělil, že mu předcházela pečlivá tříletá příprava. "O životním prostředí jen nehovoříme, ale chceme se podílet i na jeho zlepšování."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů