Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Za posledných sedem rokov sa Slovensko zlepšilo v zbere a zhodnocovaní odpadových olejov, tvrdí riaditeľ Recyklačného fondu Ján Líška. Podľa odborných odhadov na Slovensku vznikne ročne 17 - 20 000 ton odpadových olejov.
Riaditeľ Líška informoval, že vďaka realizácii 146 projektov, ktoré fond podporil, sa objem zberu odpadových olejov zvýšil za posledné štyri roky z vyše tritisíc ton na viac ako 13-tisíc ton ročne. O viac ako 10-tisíc ton vzrástlo aj ich zhodnocovanie. Do rozvoja nakladania s odpadmi sa za posledných sedem rokov investovalo na Slovensku približne 25 miliónov eur. Recyklačný fond podporil tieto aktivity sumou 7,6 milióna eur.

Násilnou smrtí zemřela 3. ledna 1980 velká ochránkyně africké přírody, spisovatelka a malířka Joy Adamsonová. V keňském národním parku Shaba ji zastřelil jeden z jejích zaměstnanců, tehdy nezletilý Paul Nakware Ekai. Zabil ji poté, co ho postřelila, když se spolu pohádali. Za necelé tři týdny by oslavila sedmdesáté narozeniny.
Joy Adamsonová byla přes své anglické jméno původem Němka a narodila se jako Friederike Victoria Gessnerová ve slezské Opavě. Ve dvanácti letech se po rozchodů rodičů přestěhovala s matkou do Vídně. Do Keni, která se stala už navždy jejím druhým domovem, přijela v roce 1937 se svým prvním manželem.
Příběh o tom, jak vychovala v zajetí lvici a pak ji vrátila do přírody, z ní udělal legendu, která daleko překročila hranice africké buše a miliony lidí na světě upozornila na osud velkých afrických koček. Autorka bestselleru Volání divočiny, jehož filmové zpracování slavilo nemenší úspěch, se rovněž výrazně podílela na založení tří keňských národních parků. Také se věnovala popularizaci problémů, s nimiž se ochránci africké přírody setkávali, mimo jiné v boji proti pytlákům a černému obchodu s africkou zvěří.

I když český prezident nemá rád ekology, celý technologický průmysl bude i v následujícím roce bojovat za nižší spotřebu elektrické energie. Znamená to delší výdrž notebooků na baterii a menší účty za elektřinu. Další zelenou vlaštovkou je zavedení standardních nabíječek pro mobilní telefony bez ohledu na výrobce. Škoda, že se k tomuto trendu nepřidali i výrobci notebooků se svými adaptéry.

O komunitní kompostování je nečekaný zájem, komunitní kompostér v
Praze 9 - Vysočanech byl po dvou dnech ukraden
V pořadí druhý komunitní kompostér v Praze 9 - Vysočanech byl slavnostně
uveden do svého kompostovacího života 22. prosince 2009 v 16 hodin
občanským sdružením Kulturní a mateřské centrum KNOFLÍK. Projekt
finančně podpořila Nadace OKD v rámci projektu Pro budoucnost, tato
zpráva proběhla tiskem, v rozhlase byl živý vstup o kompostování, děti i
dospělí si užili chvilku slávy při slavnostním otevření, byly vhozeny
první slupky.
Na svém místě však vydržel pouhé dva dny, ukraden byl na Štědrý den, 24.
12. 2009, mezi půlnocí a osmou hodinou ranní...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů