Čtvrtek, 28. března 2024

Silvestr odstartoval v Hodoníně spalování čisté biomasy. Stovky tun paliva připravuje nový mobilní třidič.

Silvestr odstartoval v Hodoníně spalování čisté biomasy. Stovky tun paliva připravuje nový mobilní třidič.

Zdařilý náběh provozu jednoho z bloků určeného výhradně ke spalování čisté biomasy uskutečnili v posledním dni loňského roku zaměstnanci hodonínské elektrárny. Zařízení disponuje elektrickým výkonem až 30 MW a denně si vyžádá 1200 tun biomasy.
Silvestrovský večer znamenal pro zaměstnance hodonínské elektrárny nejen zábavu ale i práci. Tři hodiny před koncem roku zde totiž najel 4. blok na model provozu, kdy je jako palivo používána výhradně čistá biomasa.
"Elektrický výkon 4. bloku činí 25 - 30 MW v závislosti na dodávkách biomasy. Vyžaduje to spálení až 1200 tun biomasy denně. Pro najíždění bloku do provozu a případnou stabilizaci výkonu máme samozřejmě v záloze biopalivo," podělil se o podrobnosti Antonín Svěrák, vedoucí odboru řízení provozu elektrárny Hodonín. Vytvoření postačující rezervy nutné k pokrytí víkendového provozu vyžaduje dodávku cca 1600 tun biomasy každý všední den. Kvalitní přípravu biomasové směsi zajišťuje od prosince nový mobilní třidič. Zařízení o hodinovém výkonu 80 - 90 tun připravuje biomasu požadované granulometrie (o průměru pod 50 mm). Po vyhodnocení zkušeností s tímto strojem by mělo být ještě letos v Hodoníně instalován stabilní třidič biomasy.



Elektrárna Hodonín je největším producentem tohoto druhu zelené elektřiny v rámci Skupiny ČEZ. V období od ledna do listopadu 2009 meziročně zvýšila výrobu o 25 procent na téměř 165 tisíc MWh a pokryla tak spotřebu více než 50 tisíc domácností.
Hodonínská elektrárna je současně evropským unikátem v dodávce přeshraničního tepla, když z celkově ročně vyrobených 800 000 GJ tepla dodá 120 000 GJ do slovenského města Holíč.
V rámci připravovaného přechodu části elektrárny na spalování čisté biomasy proběhly na podzim v Hodoníně spalovací zkoušky biopaliva na bázi fritovacího oleje, experimentováno bylo také se slunečnicovým šrotem a drceným kukuřičným vřetenem, tzv. kotačkami.

Zvýšené objemy spalované biomasy jsou současně příspěvkem Skupiny ČEZ k ohlášenému Akčnímu plánu pro biomasu v ČR na období 2009 až 2011. Plán má pomoci ke splnění závazku České republiky vůči Evropské unii zvýšit podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě elektřiny.

Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů