Čtvrtek, 28. března 2024

Naučná stezka u Slavonic vítá i předškoláky z Rakouska

Dvě desítky zastavení počínaje pěkným výhledem z vyvýšeniny se šípkovými keři na Slavonice a okolní krajinu přes krátký oddech třeba u jezevčí nory až po remízky, kde trnky, hlohy, ptačí zob či šípky slouží drobnému zpěvnému ptactvu ke hnízdění a malým zvířatům, ale i srnkám a divočákům jako vítaný úkryt.

Naučná stezka u Slavonic vítá i předškoláky z Rakouska

Tohle i mnohé další pozoruhodné taje a krásy přírody všímavým klukům a holkám nabízí naučná stezka v bývalém hraničním pásmu s Rakouskem.

Naučná stezka Mateřské školy Slavonice byla vybudována s pomocí grantů z rozvojového programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR Podpora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ve školách v roce 2007. Díky dalšímu grantu z evropského programu příhraniční spolupráce loni na naučné stezce přibylo k českému i německé značení a kolektiv učitelek školy už pilně pracuje na dvojjazyčné metodice, aby stezka mohla být co nejvíce využívána jak českými, tak rakouskými předškoláky.

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA MÁ ÚSPĚCH I U PŘEDŠKOLÁKŮ

Slavonice leží ve východním cípu Jihočeského kraje v těsné blízkosti Rakouska. Tamní šestitřídní mateřská škola(MŠ) má kapacitu 120 dětí, o něž se stará čtrnáct zaměstnanců včetně osmi učitelek, z nichž dvě jsou speciálními pedagožkami. Environmentální výchově se ve škole daří. Jak podotýká ředitelka Mgr. Vítězslava Benešová, kromě naučné stezky si ve škole založili i bylinkovou zahrádku a >>babiččin tradiční záhon<<, kde pěstují 225 bylinek v celkem 55 druzích. Na jejich výsadbě se podíleli rodiče s dětmi a o bylinky společně pečují i nadále. Na školní zahradě vznikl >>hmyzí hotel<< s ideálními podmínkami pro přezimování drobných živočichů. Pozorování života v hotelu v něm se stalo pravidelnou součástí pobytu dětí na zahradě.

V programu školy nechybějí výlety do zoologických zahrad, návštěvy ekologických farem či environmentálních center, ať už jde o středočeské Chaloupky či o jindřichohradecký Florianus, besedy s rybáři, myslivci i včelaři. MŠ si vytvořila tradici rukodělných činností, z nichž asi nejzajímavější jsou práce s ovčí vlnou - tkaní, plstění, předení na kolovratu. >>Vyrábíme herbář, v zimě krmíme ptáčky a zvěř, sušíme bylinky, vaříme čaje, vyrábíme vonné balíčky apod. Zapojili jsme se i do soutěže Recyklohraní a snažíme se odpady ve škole třídit, a tím ukazovat správnou cestu dětem a jejich rodinám,<< uvádí Mgr. Vítězslava Benešová.

NĚMČINA SE V PŘÍHRANIČÍ NEZTRATÍ

MŠ Slavonice se účastní mezinárodního projektu Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých (viz rámeček). Vychází přitom i z partnerství města s rakouským Dobers-bergem. Dvě tříleté rakouské dívky dokonce do slavonické školy dojíždějí osvojit si základy češtiny - učitelky na ně mluví pouze česky a vzájemná komunikace ve třídě je zcela bez problémů. Mgr. Vítězslava Benešová tato děvčata navíc úspěšně využívá ve svých hodinách němčiny, kde malé Rakušanky svým českým kamarádům slouží jako vzor dětské německé mluvy.

Rodiče českých předškoláků zatím zájem o vysílání svých potomků do rakouské >>kindergarten<< neprojevili. Ale s příchodem malých Rakušanek do slavonické školy někteří rodiče už vyžadují, aby jejich děti s nimi byly ve třídě, a němčina se se jim tak stala bližší. Angličtina při výuce >>jazyky hrou<< v MŠ Slavonice stále vede, ale díky přítomnosti rakouských dětí zájem o němčinu tam, zdá se, stojí před svou renesancí.

V MŠ Slavonice se připravují i mladé Češky, které poté, co se tam naučí metodiku, jak rakouským dětem předkládat češtinu přiměřenou a zajímavou formou, odcházejí do rakouských mateřských škol.

Projekt Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých

Projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj (ERDF), státním rozpočtem ČR a rozpočtem Jihočeského kraje.

Název operačního programu: Cíl Evropská územní spolupráce Rakousko-ČR 2007-2013.

Jde o společný projekt úřadu dolnorakouské zemské vlády, Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a Střediska služeb školám České Budějovice, Vysočina Education a Střediska služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno.

Doba realizace projektu: 1. 9. 2009-31. 8. 2012.

Zdroj: MŠ Slavonice

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů