Pátek, 29. března 2024

Vysočina dostane z EU na životní prostředí skoro čtyři miliardy

Vysočina dostane z EU na životní prostředí skoro čtyři miliardy

Na zlepšení životního prostředí na Vysočině slíbila Evropská unie v uplynulých dvou letech přidat skoro čtyři miliardy Kč. V příslušném operačním programu zatím uspělo 372 projektů z kraje, zaměřených například na čištění odpadních vod, obnovu rybníků a využívání obnovitelných zdrojů energie. Největší díl dotací, 1,93 miliardy Kč, směřuje na Třebíčsko. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytla mluvčí Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Lenka Brandtová.

Největší dotované investice na Třebíčsku se týkají vodárenské infrastruktury a kanalizací. V minulém roce tam byla dokončena rekonstrukce páteřních vodovodních přivaděčů za více než půl miliardy Kč. S podporou unie se tam letos začnou provádět rekonstrukce kanalizací a čistíren odpadních vod za stovky milionů Kč - tyto akce jsou součástí druhé etapy velkého projektu Ochrana vod povodí řeky Dyje.

Na Jihlavsko a na Pelhřimovsko pošle unie podobné částky - kolem 650 milionů Kč. Například Pelhřimov dostane 217 milionů Kč na rekonstrukci čistírny odpadních vod; celkem bude tato přestavba stát přes 330 milionů Kč. Na vzdělávací centrum v Jihlavě přidá unie skoro 41 milionů Kč.

Na Žďársku budou podpořeny ekologické projekty za 385 milionů Kč, Havlíčkobrodsko má zatím slíbeno 361 milionů Kč. Mezi úspěšnými žadateli na Žďársku je i firma Odas s plánem zavést systém sběru bioodpadů. Ze 14,7 milionu Kč nákladů uhradil evropský fond zhruba polovinu. Přibyslav na Havlíčkobrodsku zase uspěla s projektem na integrovaný systém sběru a recyklace odpadů v Horním Posázaví.

Za první dva roky fungování Operačního programu Životní prostředí bylo ČR podpořeno přes 3000 projektů celkem za 48,3 miliardy Kč. Do roku 2013 má být z evropských fondů uvolněno více než 5 miliard eur (asi 128 miliard Kč).

Dotace na životní prostředí v kraji:

. schválené projekty dotace (mil.Kč)
H. Brod 54 361
Jihlava 103 658
Pelhřimov 61 643
Třebíč 87 1930
Žďár n. S. 67 385
Vysočina celkem 372 3978
průměr na okres v ČR 40 627

Zdroj:SFŽP

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů