Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zprávy o geologických výzkumech v roce 2008 zpřístupněny on-line

Zprávy o geologických výzkumech v roce 2008 jsou on-line zpřístupněny v rámci portálu České geologické služby, na stránkách věnovaných ZGV. Zprávy o výzkumech obsahují celkem 80 příspěvků přijatých v recenzním řízení a přinášejí v tradičních tematických kapitolách nejnovější výsledky výzkumů z pestré palety oborů věd o Zemi. Zprávy o geologických výzkumech 2008 lze také zakoupit prostřednictvím e-shopu ČGS.

Elektrinu z bioplynu chce na trnavskej skládke komunálneho odpadu vyrábať banskobystrická spoločnosť Terrasystems. Elektrickú energiu by mal dodávať do distribučnej siete na základe zmluvy spoločný podnik Terrasystems a mesta Trnava. Pri súčasných cenách by ročný príjem mohol byť okolo 187 567 eur. Financie si však strany budú deliť až po tom, keď budú splatené náklady na stavbu. "V budúcnosti, po doplnení tepelného modulu, je možné zužitkovať aj odpadové teplo," tvrdí hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič.

Obchod s balkánem. Dne 25. 2. proběhne na MPO, ul. Politických vězňů 20, Praha 1, seminář o možnostech zelené ekologie na západním Balkánu. Kontakt na telefonním čísle 224 907 529.

Plzeňský ENVIC hledá pět nových kolegů či kolegyň
www.envic.cz

Domácí výrobky hledají národního koordinátora
domaci-vyrobky.cz

Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC), kritizovaný nedávno za chybnou prognózu rychlosti tání ledovců, založil závěry ve své poslední zprávě o klimatických změnách na studentské dizertaci a článku z horolezeckého časopisu. Tvrdí to včerejší vydání nedělníku Sunday Telegraph. Nedělník podotýká, že jeho zjištění může dál zpochybnit práci IPCC, který dostal v roce 2007 Nobelovu cenu za mír. IPCC ve zprávě z roku 2007 konstatoval, že při zachování rychlosti globální změny ovzduší roztaje většina himálajských ledovců do roku 2035 a nedávno připustil, že se mýlil "o několik set let". Od počátku 90. let vydal panel čtyři hodnotící zprávy.

"Všechny průmyslové státy, zvláště velké národy, nesou zodpovědnost za oteplování klimatu," uvedl Usáma bin Ládin ve svém novém poselství, které vysílala katarská televize Al-Džazíra. Poselství není datováno ani nebyla potvrzena jeho autentičnost z nezávislého zdroje.
Nejhledanější terorista planety tentokrát na rozdíl od předchozích poselství vynechal útoky proti západním "křižákům" a zdůraznil, že "debata o klimatických změnách není intelektuální luxus, tento fenomén je současný fakt".

Bývalý vicepremiér a exministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) v době, kdy byl poradcem ministra životního prostředí Libora Ambrozka, pracoval pro Mosteckou uhelnou společnost (MUS) a měl na starosti prolomení těžebních limitů. Od firmy za práci inkasoval 1,5 milionu korun. Informovaly o tom sobotní Lidové noviny. Bursík přitom minulý týden obvinil vládu Jana Fischera, že podléhá lobby uhelných společností. Zelení se proti informacím o Bursíkově spolupráci s těžaři ohradili.
Bursík proti vládě ostře vystoupil v úterý kvůli tomu, že kabinet odmítl novelu horního a geologického zákona, která měla zabránit tomu, aby uhelné společnosti mohly těžit nad rámec současných limitů.
Sám Bursík však pro MUS v letech 2000 až 2003 pracoval. Podle něj šlo o ekologické poradenství, zástupci firmy však uvedli, že pracoval na prolomení těžebních limitů.
Předseda strany Pavel Liška vidí za výrokem šéfa dozorčí rady Mostecké uhelné společnosti snahu uhelné společnosti zdiskreditovat Bursíka i zelené.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů