Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ chce prodat elektrárnu Chvaletice

ČEZ chce prodat elektrárnu Chvaletice

Domácí energetická jednička ČEZ se chystá prodat svou elektrárnu Chvaletice. V pátek firma oznámila, že ji vyčlení do samostatné akciové společnosti.

"Důvodem je možnost lépe analyzovat ekonomické, provozní i ekologické aspekty různých variant dalšího postupu, jehož pravděpodobným završením bude prodej či směna Chvaletic," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Podle Kříže ČEZ již oslovil potencionální zájemce. "Jde o firmy, pro které by mohl být provoz elektrárny efektivnější z hlediska struktury zdrojů, tedy buď o vlastníky dolů, nebo firmy s přístupem k místní teplárenské síti," dodal Kříž.

Vlastní elektrárny, do nichž jsou ochotny investovat desítky miliard korun, hledají například investiční skupiny Czech Coal nebo Energetický a průmyslový holding (společný podnik J&T a PPF). Jejich zástupci tuto příležitost komentují vyhýbavě. "Ačkoliv elektrárna Chvaletice patří mezi nákladově nejméně efektivní velké hnědouhelné elektrárny v České republice a má i některé další problematické provozní aspekty, nevylučujeme náš zájem o ni," říká mluvčí EPH Martin Maňák. "Vyhodnocujeme tuto informaci, víc zatím nejsme schopni sdělit," dodává mluvčí Czech Coal Radek Stavěl. Šéf představenstva teplárenské skupiny Dalkia ČR Zdeněk Duba koupi rovnou vylučuje: "Pro nás to velký smysl nemá, nelze tam počítat s tak velkou výrobou tepla, jaká by pro nás byla zajímavá."

Zdroje z energetického trhu se shodují na tom, že nejpravděpodobnějším kupcem je v této chvíli EPH, pro nějž by mělo smysl postavit tam spalovnu odpadu, kterou potřebují jak Pardubický, tak Královéhradecký kraj. Odpadním teplem je pak možné zásobovat město Přelouč. Náklady na rekonstrukci by se mohly pohybovat pouze v jednotkách miliard korun.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů