Pátek, 29. března 2024

Ekologické dotace? Chce to pevné nervy

Ekologické dotace? Chce to pevné nervy

Nesmyslná byrokracie. Tak komentují starostové obcí postup Státního fondu životního prostředí, který má přivést do Česka evropské miliardy v operačním programu Životní prostředí. Vyplynulo to z dotazníkového průzkumu mezi více než tisíci starosty obcí ze Sdružení místních samospráv ČR.

"Obce a města k tomuto programu vzhlížela s velkou nadějí, a stále v něm vidí jediný dostupný zdroj financí, díky kterému mohou řešit nejenom zateplování škol či obecních úřadů, ale i obnovu krajiny, odpadové hospodářství a tolik potřebné kanalizace nebo čistírny odpadních vod," vysvětlil starosta obce Osvětimany Josef Bartoněk.

Vyřízení dotace je natolik komplikované a pomalé, že se do něj řada samospráv vůbec nepouští, a pokud ano, může také potom své snahy o vylepšení obce hořce litovat. "Naprostá většina si na to musí najmout externí firmu, což se velmi prodražuje," popsal situaci Bartoněk.

Podání žádosti po členech místních samospráv vyžaduje i pevné nervy. "Práce v elektronickém prostředí Benefill, kde se vše vyřizuje, je nesmírně zdlouhavá. Po kliknutí myší člověk často čeká několik minut na nějakou odezvu. Přitom se po nás požaduje velký objem informací," vylíčil své zkušenosti starosta Tupes na Slovácku Oldřich Vávra.

Kdo má trpělivost a zvládne podat žádost správně a v termínu, musí se smířit s tím, že se po něm požaduje smlouva se zhotovitelem díla, aniž by věděl, zda vůbec dotaci dostane. Neexistuje ani průběžné financování. Obce tak musí někdy projekt i pozastavit, než sežene další peníze na jeho dokončení. Mezitím se však dostane do rozporu s časovým harmonogramem, za což může dostat penále.

Sdružení místních samospráv zaslalo v pondělí prosbu o odstranění těchto nedostatků řediteli Státního fondu životního prostředí Petru Štěpánkovi. "Věřím, že naše připomínky vyslyší, a že se dočkáme fungujícího programu, který pomůže rozvíjet obce a jejich okolí tak, jak by měl," uzavřel Vávra.

Zdroj:Euro
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů