Pátek, 29. března 2024

Veřejná diskuze k "Projektu Krajského integrovaného centra pro nakládání s odpady"

Veřejná diskuze k "Projektu Krajského integrovaného centra pro nakládání s odpady"

Ve středu 10. února 2010 proběhla v prostorách Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné veřejná diskuze k "Projektu Krajského integrovaného centra pro nakládání s odpady". Diskuzi uspořádaly společně Krajský úřad MSK, společnost KIC Odpady, a.s. a Slezská univerzita v Opavě - Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné. Účelem bylo podání relevantních informací o projektu.

Odpolední veřejné diskuzi předcházelo pracovní jednání zástupců MŽP České republiky, Polské Republiky a krajského úřadu. Cílem setkání byla přeshraniční konzultace k připravovanému záměru Krajského integrovaného centra pro nakládání s odpady. Jednání proběhlo v atmosféře konstruktivního ducha, kdy z polské strany byly vzneseny dotazy, které byly uspokojivě zodpovězeny. Závěrem se přítomní dohodli na další spolupráci při realizaci tohoto záměru.

"V posledních měsících budí projekt přípravy Krajského integrovaného centra nakládání s odpady v Moravskoslezském kraji pozornost, a to nejen v odborných kruzích. "Množí se počet zavádějících informací, které celý projekt poškozují, proto jsme se rozhodli s vámi občany potkat" řekl na úvod prezentace Ing. Petr Bielan, předseda představenstva společnosti KIC Odpady, a.s. "Po letech intenzivní přípravy, zpracování řady studií a dokumentů a vyhodnocování variant je k dispozici projekt výstavby moderního zařízení na zpracování komunálního odpadu, který pomůže na území severní Moravy vyřešit problém stále se zvětšujících skládek a zároveň energeticky využívat zbylou směs tohoto komunálního odpadu" dodává. Cílem výstavby moderního zařízení, které by mělo být v následujících šesti letech postaveno na území kraje, konkrétně v lokalitě Barbora poblíž Karviné, je vyřešit problematiku komunálního odpadu v kraji. Kapacita zařízení bude zhruba 190 tisíc tun za rok, kdy nevyužitelná část komunálního odpadu se místo uložení na skládky energeticky zhodnotí.

\"Konečně jsme se dočkali. Neměla se ale diskuze konat již dříve, ne až teď, kdy je vše rozhodnuto?" zněla první reakce Václava Gavlovského, představitele občanského sdružení FRYGATO EKO, která rozpoutala debatu nad projektem. "Jakou kapacitu bude mít spalovna? Kolik odpadu tady k nám dovezete? Proč Karviná? Dojde opravdu ke zlepšení emisí?" To je jen několik z množství dotazů, které z auditoria dopadly na účastníky diskuse, kteří položené dotazy zodpovídali.

Přítomné ujistil Milan Machač, zástupce vedoucího odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje: "Při budování Krajského integrovaného centra pro nakládání s odpady, chcete-li spalovny, budou použity nejlepší dostupné techniky pro eliminaci jeho vlivu na životní prostředí. Ve svém důsledku realizací záměru zde dokonce dojde k částečnému zlepšení stavu ovzduší. Tato slova potvrdil Pavel Dostál, zástupce akciové společnosti Dalkia Česká republika, která bude vyrobenou energii odebírat, čímž omezí stávající provoz teplárny.

Více než 2 hodiny trvající diskuze přinesla zodpovězení veškerých položených otázek a objasnila často nepřesné a zkreslující informace pramenící z obav občanů. Projekt je na samotném počátku a proto byla občanům v závěru nabídnuta možnost kam se obracet s dalšími dotazy a připomínkami.

Kontakt:
Karin Veselá
PR manager
karin.vesela@kv-advisory.cz
604 228 523

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů