Pátek, 19. dubna 2024

Maďarský parlament schválí průlomový zelený zákon

Maďarský parlament schválí průlomový zelený zákon

Maďarský parlament dnes začne projednávat zákon, který společně předložili poslanci všech politických stran a jenž stanoví tempo investic do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie a dobrá veřejná doprava. Nová legislativa tak postupně, krok po kroku, do roku 2050 sníží exhalace skleníkových plynů o 80 %.

Hnutí DUHA iniciativou Velká výzva prosazuje obdobný zákon také v České republice. Stejně jako Maďaři se inspirovalo legislativou, již před půldruhým rokem schválili ve Velké Británii. Zákon, který má snížit dovoz ropy, účty rodin za energii i exhalace skleníkových plynů, vzniká ve spolupráci s experty Ekologického právního servisu. Více na www.velkavyzva.cz.

Maďarskou legislativu připravila národní rada, kterou tvoří vládní i opoziční politici, vědci, zástupci průmyslových podniků i odbory nebo neziskové organizace. Sestavování zákona začalo v červnu 2009, kdy poslanci ze všech parlamentních stran přijali rezoluci požadující po vládě, aby takovou normu předložila ke schválení.

Očekává se, že maďarští poslanci zákon bez obtíží schválí. Navrhovaná legislativa rozděluje zodpovědnost a pravomoci mezi parlament i vládu. Zákon obsahuje i podporu domácích adaptací na výkyvy podnebí, zejména rozšíření zeleně a zlepšení maďarských ekosystémů.

Maďarský zákon od počátku prosazují Přátelé Země Maďarsko, tamní partnerská organizace Hnutí DUHA.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Vážně hrozí, že nás v soutěži o zelené hi-tech trhy předstihnou nejen západoevropské státy, ale už i Maďaři. Maďarsko se chce osvobodit ze závislosti na dovozu paliv a ze zajetí rostoucích cen za ropu a plyn. Nejsou jediní, kdo se britským zákonem inspiroval. Podobnou legislativu už projednávají parlamenty ve Finsku, Belgii nebo Irsku. Posílí tak ekonomiku, sníží dovoz ropy a plynu i účty rodinám."

Kontakt: Petr Machálek, telefon 777 308 113, email petr.machalek@hnutiduha.cz
Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz Vratislav Vozník, telefon 607 258 508, email vratislav.voznik@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů