Pátek, 29. března 2024

Vancouver byl zelený, Soči chce pokračovat

Pořadatelé ZOH 2010 dostali od environmentální skupiny David Suzuki Foundation bronzovou medaili za ekologii.

Vancouver byl zelený, Soči chce pokračovat

Zimní olympijské hry ve Vancouveru nebyly nejzelenější v historii jen kvůli nedostatku sněhu a jarnímu počasí. Byly hlavně ekologicky šetrné k jednomu z nejkrásnějších měst na světě a jeho hornatému okolí. Medaile byly vyrobeny z recyklovaných materiálů, po Vancouveru jezdila hromadná doprava zdarma a olympijské stavby byly vztyčeny podle zelených standardů.

Laťka pro příští zimní olympiádu v ruském Soči je nastavena velmi vysoko. "Rozhodli jsme se o trvale udržitelný rozvoj, abychom zanechali pozitivní odkaz," prohlásil John Furlong, předseda organizačního výboru her. "Třeba Uganda se neúčastnila, ale to neznamená, že se jí zimní olympiáda nedotkne," odkázala agentura Canadian Press k aspektu dlouhodobě udržitelného rozvoje.

Mezinárodní olympijský výbor na zelenou image hodně dbá. "Hry jsou i o tom, co po nich zůstane, až všichni odjedou," řekl Jacques Rogge, šéf MOV.

Obraz přísně ekologicky šetrných her ale hned na začátku narušil nedostatek sněhu, který museli do Cypress Mountains pořadatelé dovážet obrovskými trucky a helikoptérami. "A to znamená spoustu zplodin do ovzduší. Jsou to ještě pořád zelené hry?" kritizoval ekologický server Inhabitat.com.

Organizátorům ovšem nelze upřít snahu. Zeleným premiantem byla rychlobruslařská hala. Nachytaná dešťová voda se v ní využívá ke splachování toalet, klenutá střecha zase byla postavena ze dřeva napadeného lýkohubem.

Zelené standardy se ale týkaly všech olympijských budov. Media centrum mělo na střeše louku s 400 tisíci květinami. Olympijská vesnička ve Whistleru vyrostla na bývalé skládce a střechy domů v ní zachytávaly solární energii. "Jsou to sportoviště na šedesát let, ne na šestnáct dní. Chceme nechat odkaz našim dětem," uvedl Furlong.

Nejde ale jen o velké projekty, Kanaďané se snažili přispět i drobnými věcmi. Třeba vyráběli olympijské tričko, na které stačilo šest recyklovaných plastových lahví od coly. Druhé využití našly i pouliční reklamní banery. Dobrovolníci se mohli hlásit jen online, žádné papírování.

Kousek zeleného Vancouveru si domů odvezli medailisté. Společnost Teck Resources Ltd. zrecyklovala z elektrošrotu 2,05 kg zlata, 1,95 kg stříbra a 903 kg bronzu, aby pomohla odlít sadu 1 014 medailí. V cenných kovech se rozpustily použité mobily, počítače či kuchyňské mixéry.

V Soči se zatím intenzivně staví, podle komise OSN pro životní prostředí ekologicky. "Nechceme jen přírodu chránit, ale vylepšit ekologickou infrastrukturu v celém regionu Krasnodar. A tak dát příklad celému Rusku," řekl šéf organizátorů her v Soči Dmitryj Černyšenko.

AUTOR: Michael Mareš
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů