Pátek, 29. března 2024

Vodohospodáři připravili přehrady na velkou vodu. Aby zabránili povodním

Vodohospodáři připravili přehrady na velkou vodu. Aby zabránili povodním

Počasí příštích dnů může rozhodnout, jestli se letošní příděl sněhu změní v zimní povodeň.

Chomutov / Šéf dispečinku Povodí Ohře v Chomutově Václav Klečka s napětím u počítače sleduje mapu s blikajícími čísly. Dívá se na předpověď srážek a porovnává s výsledky matematického modelu, jaká situace může nastat. Na ploše povodí Ohře až k Nechranicím leží v podobě sněhu přes tři sta milionů kubíků vody. A začíná tát. Mají se lidé bát povodní?

"Jsme nad průměrem. Běžně bývá kolem dvou set milionů kubíků vody ve sněhu," upozorňuje mluvčí podniku Jan Svejkovský. Vodohospodáři jsou zatím v klidu. "To ještě nic neznamená. Muselo by k tomu hodně zapršet," říká Svejkovský. Déšť při tání sněhu totiž může způsobit zimní povodně.

Hodně chytí Nechranice

Velkou porci vody z tajícího sněhu pobere Nechranická přehrada, která je plná asi ze čtyř pětin. Jde o největší nádrž na Chomutovsku, do níž se vejde čtvrt miliardy kubíků vody. Je tam tedy dost místa i pro vodu, která přiteče z tání. Tím se omezí zvýšené průtoky v Ohři od Nechranic až po Litoměřice, kde se řeka vlévá do Labe.
Václav Klečka přirovnává letošní zimu k přelomu let 2004 a 2005.

Výpočty z předpovědí

"Tenkrát přišlo větší tání až koncem března. A také jsme to zvládli," vzpomíná Klečka. V podniku předpovědi neustále zpřesňují. "Takže na tři dny dopředu víme, co nás velmi pravděpodobně čeká," dodává vedoucí dispečinku.

Největší povodeň v novodobé historii na Ohři byla padesátiletá voda před třemi desítkami let. To ale ještě Václav Klečka na dispečinku nepracoval. "I my jsme tady zažili pořádný frmol. V zimě 2006 jsme měli v zásobách po Nechranice přes šest set milionů kubíků vody. I když tání sněhu nebylo tak razantní, přeci jen byly docela velké povodně. Naštěstí nic proti tomu, co se dělo v roce 1997 na Moravě nebo roku 2002 na Vltavě," přiznává služebně nejstarší muž na dispečinku.

Když přijde velká voda, je možné ji z Nechranické nádrže odpouštět dvěma spodními výpustmi, přes turbíny vodní elektrárny nebo přes bezpečnostní přeliv. "Každá ze dvou Kaplanových turbín dokáže upustit sedmnáct kubíků vody za vteřinu," ukazuje strojník Milan Zelenka na točící se hřídele obřích strojů. Spodní výpustí může odejít z přehrady přibližně třikrát tolik vody.

Soustava nádrží

V povodí Ohře jsou soustavy přehrad v horách i podhůří. Většinou slouží k zásobování pitnou vodou, ale i k ochraně před povodněmi. Nádrže Jesenice i Skalka bývají na zimu hodně vypuštěné, aby se v nich vytvořila dostatečná rezerva.
Prázdné bylo do pondělka i vodní dílo Janov
. Odborná firma tam utěsňovala podloží hráze. Teď už ho vodohospodáři plní vodou, aby vyzkoušeli, jak se oprava podařila.

K rychlejšímu napuštění nádrže zároveň využívají jarního tání. "Tím ulevíme úseku potoka Loupnice přes Janov a dál až k litvínovské chemičce, kde tok ústí do řeky Bíliny. Oblast tak dokážeme ochránit před zimní povodní," podotýká Svejkovský.

Rychle se rozhodnout

Václav Klečka pracuje na dispečinku třiadvacet let. "Často je tady šrumec. Jakmile déle vydatně prší, už nám lidé volají a ptají se, jak vážná je situace. Musíme se rychle a včas rozhodnout, co udělat," poznamenává. Letošní zimu bylo povodí Ohře dva měsíce zasněžené od nejnižších poloh až po vrcholky hor. "Množství vody ve sněhu není rekordní. Tak jednoduché to ale není. Vše ostatní závisí na srážkách a venkovních teplotách," upřesnil Klečka.

Meteorologové hlásí déšť se sněhem a o víkendu ochlazení až na nulu. Chladnější vzduch vodohospodáři vítají, protože zpomalí tání.

Autor: Vladimír Vacula

Zdroj: www.sedmicka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů