Sobota, 27. dubna 2024

Anotace časopisu VERONICA 1/2010

Kde jsou orchideje doma - Svůdné tořiče - Report z Kodaně - Ako prežiť - Sbírky pro přírodu - Jak sázet stromky na Hané

Anotace časopisu VERONICA 1/2010

Kde jsou orchideje doma (Vlastik Rybka)
Ze zhruba tří desítek tisíc popsaných orchidejí naprostá většina připadá na tropy. Směrem do mírného pásma druhů ubývá, takže v České republice napočítáme necelých šest desítek a v celé Evropě jen 520 druhů. Je to tedy zlomek celkového druhového bohatství. V čem tkví hlavní příčiny?

Historie mapování orchidejí (Jindřich Šmiták)
Mapování našich orchidejí se rozvíjelo od přelomu 70. a 80. let 20. století a je významně spojeno se třemi osobnostmi z řad botaniků-amatérů: Františkem Procházkou, Oldřichem Potůčkem a Františkem Kryškou. Z Procházkovy iniciativy v roce 1978 vznikl odbor pro výzkum a ochranu československých vstavačovitých při Orchidea klubu Brno.


Vstavač osmahlý. Foto Pavel Meisl

Objevy a nálezy orchidejí za posledních 30 let (David Průša)
Nejvíce nových taxonů orchidejí přibylo v rodu kruštík. Od posledních desetiletí 20. století bylo v rámci tohoto rodu po celé Evropě rozlišeno a popsáno mnoho nových druhů, na našem území byl v roce 2004 rozpoznán kruštík moravský.

Valtický malíř orchidejí (Jan Viewegh)
Rodák z Valtic Franz Bauer (1758-1840) se coby první umělecký kreslíř Královské botanické zahrady v Kew stal jedním z největších světových malířů botanických témat. V době příchodu Franze Bauera do Kew zdejší sbírka obsahovala hlavně britské terestrické orchideje.

Svůdné tořiče (Rudolf Dundr)
Tořiče jsou i v rámci čeledi orchidejí považovány za kytky mimořádně výjimečné, nejen svým vzhledem a vzácností výskytu, ale i řadou podivuhodností provázejících jejich existenci. Obrovská specializace tořičů dospěla evolucí k vytvoření sexuálních atrap.

Management lokalit s výskytem orchidejí (Ivana Jongepierová)
Ještě donedávna byl výskyt orchidejí v mnoha chráněných územích hlavním důvodem ochrany, a dbalo se proto na "pokosení celé lokality po odkvětu během července". Nyní je přihlíženo i k nárokům dalších organismů, především hmyzu.

Možnosti kultivace orchidejí mírného pásma (Stanislav Gloc, Pavel Heger)
Celý proces pěstování evropských terestrických orchidejí v umělé kultuře od semen až po dospělé květuschopné rostliny obsahuje mnohá úskalí. V současné praxi se v Evropě touto problematikou pro její obtížnost a náročnost na čas zabývají převážně nadšení amatéři, jejichž činnost v oboru množení orchidejí in vitro snižuje tlak pěstitelů na přírodní lokality.


Hlavinka. Foto Pavel Meisl

Ako ďalej s klimatickou zmenou? (Milan Lapin)
Hlavným cieľom kodanského summitu o klimatickej zmene mala byť príprava podkladov pre dokument, ktorý by nahradil Kjótsky protokol. Ten bol dohodnutý v roku 1997 a mal zabezpečiť zníženie emisie skleníkových plynov do atmosféry o 5,2 % v porovnaní s rokom 1990 v 60 rozvinutých krajinách do roku 2012.

Report z Kodaně (Matěj Hollan)
O průběhu kodaňského summitu z pohledu aktivistů by mnozí mohli hovořit povolaněji, ale zas tolik z Česka ne. Naše skupina se do akcí zapojila pouze na jediný víkend uprostřed konference. Měli jsme možnost zúčastnit se patrně nejmasovější akce na podporu záchrany klimatu, která probíhala celé dva týdny.

Kodaňská dohoda je zklamáním, ale i výzvou (Kateřina Husová)
Kodaňská konference stejně jako finanční krize vnášejí zásadní otazníky do současného ekonomicko-politického uspořádání. Pro miliony lidí na všech kontinentech byla obrovskou nadějí, k níž upínali své osobní i profesní ambice.

Ako prežiť (Juraj Lukáč)
Každej mimovládnej organizácii odporúčam sa obrátiť so žiadosťou o podporu k našim spoluobčanom. Dostanete tak skvelú spätnú väzbu, pretože podpora od ľudí je priamo úmerná spokojnosti občanov s vašou prácou.

Sbírky a aukce pro přírodu v ČR (Tomáš Růžička)
Za posledních 7 let věnovala česká veřejnost na výkup pozemků v zájmu ochrany přírody nejméně 10 mil. Kč, za které už bylo vykoupeno více než 112 ha.

Smrt není - strašáci Rudolfa Šmída (Jitka Francová)
Až budete procházet krajinou, nezapomeňte, že v ní žijí strašáci. Příběhy některých z nich budeme přinášet na obálkách letošního ročníku Veroniky.

Rubriky

Himantoglossum (Dušan Šlosar)
Název orchidej se v češtině objevuje teprve ve 20. století. Když Jan Svatopluk Presl kolem roku 1820 vytvářel českou botanickou terminologii, čeleď Orchidaceae pojmenoval vstavačovité podle bylinářských názvů většiny zástupců čeledi.

Krajina srdce
Dvě domovské krajiny (Jan W. Jongepier)
Co byste si vybrali? Pohoří, které se vyznačuje táhlými kopci s listnatými lesy, květnatými loukami, malebnými vesnicemi obklopenými sady a políčky a živým folklorem, nebo plochou a otevřenou krajinu s rovnými stromořadími a uměle vysázenými lesy, kde převažují desetihektarová pole ohraničená hrázemi nebo dunami a mořem?

Galerie
Nádech je chaos, výdech je struktura. Malý výlet jihozápadním směrem za Ottou Plachtem (Tereza Sochorová)

Přírodní parky
Sovinecko je chladný a drsný kraj zdvíhající se nad rovinu Hané v západní části Nízkého Jeseníku. Největším zdejším bohatstvím jsou rozsáhlé lesy, které si dodnes z velké části zachovaly přírodě blízkou druhovou skladbu. V samém srdci leží národní přírodní památka Rešovské vodopády. (Hynek Skořepa)

Recept na...
Praktické cvičení z krajinného plánování aneb Jak sázet stromky na Hané (Tamara Faberová)

Zajímavosti z přírody a krajiny
Otakárek ovocný se v říjnu roku 2009 vyskytl v částečné třetí generaci, což ve střední Evropě dosud nebylo pozorováno. Setkání s nimi v polovině října potěší, ale pro otakárky samotné je to katastrofa. Jsou totiž schopni přezimovat pouze ve stadiu kukly (Hana Šefrová, Zdeněk Laštůvka)

Recenze
Novější literatura o orchidejích (Jan Viewegh)

Dřeviny České republiky od barvínku po židovník (Antonín Buček)
Úradníček, L., Maděra, P., Tichá, S., Koblížek, J.: Dřeviny České republiky. 2. přepracované vydání. Lesnická práce, 2009, 368 s.

Neuvěřitelná kniha (Karel Hudec)
Poprach, K.: Sova pálená. Tyto, Nenakonice 2008, 400 s.

Ekologická poradna
Jak zabránit strakapoudům v poškozování lidských staveb (Mojmír Vlašín)

casopis.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů