Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dvě fotovoltaické elektrárny by mohly v budoucnu stát na území města Dubí. Na první z nich - která bude umístěna v lokalitě vedle provozovny Union Lesní brána, již bylo v loňském roce vydáno stavební povolení a v současné době probíhá na pozemku likvidace náletových dřevin a terénní úpravy.
Druhá fotovoltaická elektrárna by mohla vyrůst na ploše 60 137 m2 v lokalitě, ohraničené ulicemi Ruská, K.H.Borovského a Mstišovská naproti sklárně Avirunion. Plánovaný výkon této elektrárny činí 3500 KWp. U této elektrárny probíhá v současné době stavební řízení u Stavebního úřadu v Dubí.

Nadcházející, 3. ročník konference Bio Summit, který se uskuteční 8. dubna 2010 opět v Kongresovém centru U Hájků v Praze, přinese mnohé novinky. Tou zásadní je obohacení tematického záběru konference o související problematiku LOHAS (lifestyle of health and sustainability). Bio Summit 2010 se tak bude zabývat nejen výrobou biopotravin a jejich lokálním a regionálním nákupem z důvěryhodných zdrojů, ale i širšími otázkami etiky v podnikání, sociální a ekologickou odpovědností, férovou spoluprací s dodavateli, podporou biodiverzity či kompenzací uhlíkových emisí.
Tak jako loni bude závěr konference věnován vyhlášení České biopotraviny roku 2009. Bio Summit je letos časově spojen i s možností účasti na bezprostředně navazujícím veletrhu Biostyl, který se koná na pražském výstavišti ve dnech 9.-10. dubna.

Tesco ve Velké Británii začalo využívat plastových lahví pro výrobu své vlastní značky brandy. Zároveň začal řetězec využívat odlehčených lahví pro svou značku vín, které váží 300 gramů a jsou o 30 procent lehčí než předchozí lahve. Řetězec tak podle svých slov ušetří až 560 tun skla ročně.

Strategie Evropy do roku 2020, její možnosti i potenciální slabiny se staly námětem dvoudenní konference, která včera skončila v Bruselu.
Vybrané cíle strategie EU do roku 2020
- Růst: Dosahovat v průměru více než dvouprocentního růstu hrubého domácího produktu ročně
- Výzkum a vývoj: Podíl výdajů na výzkum a vývoj zvýšit z 1,9 procenta na tři procenta hrubého domácího produktu
- Životní prostředí: Omezit emise skleníkových plynů ve srovnání s rokem 1990 nejméně o čtvrtinu, zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie na dvacet procent
- Vzdělání: Snížit podíl dětí opouštějících předčasně školu z nynějších 15 na 10 procent, zvednout podíl lidí s vysokoškolským vzděláním ve věkové skupině 30 - 34 let z 31 na nejméně 40 procent
- Chudoba: Snížit počet lidí žijících v chudobě o 20 milionů, tedy o čtvrtinu

Nová administrativní budova Nordica v Ostravě získala konečně více než rok od otevření prvního nájemce. Objekt je navržen tak, aby spotřebovával o třetinu méně energie, než stanovují české normy. Nyní je ze 40 procent obsazena.

Zhruba na dvacet milionů korun vyjdou protipovodňová opatření v Ústeckém kraji. Zastupitelé kraje už připravili potřebnou dokumentaci, podle které by měly letos vzniknout bariéry proti povodním dvacetileté až stoleté vody v obcích a městech podél Labe od Štětí na Litoměřicku až po Děčín. Investorem staveb budou obce nebo Povodí Labe. Většinu nákladů uhradí ministerstvo zemědělství z dotačního programu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů