Pátek, 29. března 2024

Zvítězí zdravý rozum, nebo betonářská lobby?

Zvítězí zdravý rozum, nebo betonářská lobby?

PRAHA - Radní hlavního města Martin Langmajer naznačil ústupek veřejnosti, když se na dnešním jednání pražského zastupitelstva rozhodl nečekaně stáhnout z programu některé z kontroverzních navrhovaných změn územního plánu. Vzápětí se však zastupitelé dohodli na přestávce na oběd. Následně byla schůze zastupitelstva přerušena, protože ze sálu během přestávky odešla většina zastupitelů ODS a plénum tak přestalo být usnášeníschopné. Pokračovat má zítra, v pátek 26. března od 9 hodin ráno.
"Přestože je obtížné zjistit, co přesně se uvnitř magistrátu děje, zdá se, že vedení města se nakonec přeci jen zaleklo nesouhlasu občanů a alespoň některé z nejvíce kontroverzních změn územního plánu se rozhodlo stáhnout z projednávání," podotkl Martin Skalský z Arniky. Podle něj se téměř ve všech případech jedná o spekulativní přeměny umožňující výstavbu v zeleně a na zemědělské půdě.
Arnika spočítala, že zhruba polovina všech změn vede ke zhoršení životního prostředí v Praze. "Domníváme se, že by mělo být pozastaveno projednávání všech změn, které mají jiný cíl než rozšiřování ploch zeleně, posilování MHD, vytváření veřejné vybavenosti a ochranu přírody," říká mluvčí Arniky Zora Kasiková. Přesto je podle ní návrh k vyřazení některých nejkřiklavějších změn územního plánu překvapivým vítězstvím. U žádné jiné vlny změn územního plánu se totiž nepodařilo během jednání zastupitelstva vyřadit ani jediný sporný záměr a vše bylo vždy schváleno.
"Zítra se uvidí, zda úmysl, který radní Langmajer veřejně na jednání deklaroval, bude mít reálný výsledek a alespoň některé ze škodlivých projektů budou zastaveny, nebo zvítězí zájmy těch, kdo změny prosazují," dodala Kasiková.
Arnika dlouhodobě kritizuje změny územního plánu jako nekoncepční krok a výsledek lobbingu developerů a pozemkových spekulantů. Rozsáhlé stavební projekty by se podle Arniky měly projednávat transparentně v rámci příprav nového územního plánu. Tak by se o nich také mohli dozvědět občané a k záměrům se vyjádřit.
Všechny záměry, které měly být z dnešního projednávání staženy, se týkají změn ve využití území, a to zejména pro plošnou obytnou zástavbu. Patří sem nová čtvrť v Dolní Počernicích a v Dolních Chabrech, nové satelitní městečko v Satalicích, zástavba více než 1000 metrů čtverečních v Hodkovičkách či přeměna areálu bývalých pekáren Odkolek, u níž není vyřešeno dopravní napojení ani nadlimitní hluk (podrobnosti v poznámce viz níže).
Za posledních několik měsíců, kdy se veřejnost dozvídá o problematických záměrech schvalovaných v rámci mnoha balíků změn územního plánu, roste počet nesouhlasících občanů. Několik set lidí podpořilo výzvu zastupitelům, aby neschvalovali změny územního plánu, pod peticí Praha - město pro život je podepsáno téměř 4000 lidí.
Pražský magistrát v současnosti projednává 4 balíky změn stávajícího územního plánu, které zahrnují více než 3000 hektarů, tedy 7 % plochy města. Přitom ještě před komunálními volbami na podzim tohoto roku by měl být projednán návrh nového územního plánu, ke kterému podalo připomínky 17 tisíc Pražanů.
Arnika dnes uspořádala před magistrátem happening "Změna plánu? Beton na Prahu!", kterým glosovala skutečnost, že vlivem nekoncepčních změn územního plánu, které vycházejí pouze vstříc jednostranným zájmům, se Praha mění v zabetonované město.
Fotografie z akce najdete zde: www.arnika.org

Poznámky:
Přehled změn, navržených pro vyřazení (oficiální přehled změn, které chtěl radní Langmajer vyřadit, není v tuto chvíli k dispozici, níže uvedený přehled byl zaznamenán přímo na jednání zastupitelstva):
Číslo změny Městská část Popis
Z 1157 Dolní Počernice Nová čtvrť mezi ul. Národních hrdinů - U Konečné
Z 1322 Praha - Libuš Rodinné domy na východním okraji Písnice
Z 1352 Dolní Chabry Obytná čtvrť v lokalitě Beranov v Dolních Chabrech
Z 1474 Praha - Satalice Rodinné domy v JZ části Satalic
Z 1497 Praha 4, Praha 12 Výstavba nových bytů "Hodkovičky - V Náklích"
Z 1530 Praha 9 Výstavba v areálu bývalých pekáren Odkolek, kde není dořešena doprava ani nadlimitní hluk
Z 1567 Praha 11 Administrativně - obchodní objekt na konci ul. Klapálkova na Chodově
Z 1766 Praha 6 Smíšená zástavba areálu "Pražských papíren" v Bubenči
Z 1898 Praha 5 Obytná výstavba a vybavenost v areálu "Waltrovky" v Jinonicích

Další zprávy Arniky k tématu změn územního plánu:
Na Prahu se řítí miliardová tsunami - na účelových změnách územního plánu vydělají spekulanti
Magistrát připravuje další vlnu stavebních projektů v polích
Námitky k územnímu plánu podpořilo 17 tisíc Pražanů a další se mohou stále připojovat
Více najdete na stránkách www.mestaprozivot.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů