Sobota, 27. dubna 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

The European Commission is pursuing infringement proceedings against five Member States that failed to comply with the EU's air quality standards for dangerous airborne particles known as PM10. These particles, emitted mainly by industry, traffic and domestic heating, can cause asthma, cardiovascular problems, lung cancer and premature death. Slovenia and Sweden are being referred to the European Court of Justice, while final written warnings have been sent to Cyprus, Portugal and Spain. In a separate case, Bulgaria is receiving a final written warning over its failure to control concentration levels of sulphur dioxide.
The Commission's action follows the entry into force in June 2008 of the new EU Air Quality Directive1, which allows Member States to request, under certain conditions and for specific parts of the country, limited extra time to meet the PM10 standard which has been in force since 2005.
(EC/2010-03-18)

Sdružení evropských průmyslových a obchodních komor EUROCHAMBRES zveřejnilo výsledky průzkumu zabývajícího se energetickou účinností u malých a středních podniků (MSP), který byl proveden v rámci projektu CHANGE. Z výsledků vyplývá, že i přesto, že jsou si MSP vědomy nutností snížit spotřebu energie, překážkou je často nedostatek prostředků. Dobrou zprávou je, že asi polovina MSP podnikla úsporná opatření, ať již z důvodu ochrany klimatu nebo snížení nákladů na energii. Nejčastěji se jedná o přechod na úsporné žárovky nebo nákup méně energeticky náročných spotřebičů. Asi 75 procent účastníků průzkumu potvrdilo, že by mohli ušetřit přechodem k jinému dodavateli energie, bohužel většina zároveň neví jak to provést. Z průzkumu se dá vyvodit jeden obecný závěr, a to sice že čím je podnik menší, tím méně času a prostředků si může dovolit věnovat takovýmto otázkám. Podle generálního tajemníka EUROCHAMBRES Arnalda Abruzziniho je zapotřebí rozšířit informovanost mezi MSP o jejich možnostech a také je podpořit finančními pobídkami.

Eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik vyzval k pozměnění opatření týkajících se legislativy REACH (Registrace, Evaluace a Autorizace Chemických látek). Podle jeho názoru jsou opatření příliš složitá a zbytečně zdržují celý proces. Na seznamu REACH je v současné době 29 tzv. SVHC látek (látky vzbuzující mimořádné obavy), což je ale podle názoru různých nevládních organizací velmi málo. Jedná se především o životu nebezpečné látky, které se hromadí v těle a mohou způsobovat rakovinu. Potočnik se také nechal slyšet, že je ochoten pozměnit znění legislativy, pokud to urychlí celý proces. Odmítnul ale myšlenku prodloužení konečného termínu registrace, který je pro nejpoužívanější a nejnebezpečnější látky stanoven na 30. listopadu tohoto roku. Dodržením termínu si však nejsou jistí zástupci evropského chemického průmyslu.

Čtyři z pěti podnikatelů jsou si vědomi, že energetická účinnost má potenciál snížit jejich náklady na energii. Nicméně většina z nich trpí nedostatkem informací a financí. Z průzkumu EUROCHAMBRES - Evropské asociace průmyslových a obchodních komor, zveřejněném při příležitosti evropského týdne Udržitelné energie vyplývá, že čím menší je firma, tím méně personálu a financí vynakládá na energetickou účinnost. Aby však mohl být 20% redukční cíl do roku 2020 splněn, je nutné aby členské státy a Evropské instituce informovaly podnikatele o způsobech, jak energii šetřit a finančně je podpořily. Evropská komorová síť prostřednictvím 60 národních a regionálních komor pomáhá malým a středním podnikům zvyšovat energetickou účinnost v rámci programu CHANGE.

Podle zveřejněných výsledků Eurostatu za rok 2008 vyprodukovali obyvatelé České republiky nejméně komunálního odpadu ze všech členských států EU a to 306kg na osobu. Na druhé straně tabulky se nachází Dánsko, kde obyvatelé mají na svědomí více než 2,5krát větší množství odpadu, konkrétně 802kg. Co se týče unijního průměru, ten se v porovnání s hodnotami z roku 2007 téměř nezměnil a pohyboval se okolo 524kg. Mezi další velké producenty komunálního odpadu patří Irsko, Kypr a Lucembursko, naopak je tomu mimo ČR i v Lotyšsku, Polsku, Slovensku nebo Rumunsku. Co se týče recyklace, vede mezi státy Německo s téměř polovinou recyklovaných odpadků, České republice se toto daří pouze ze dvou procent.

Tajemník Evropské asociace malých a středních podniků (UEAPME) Andrea Benassi vystoupil ve čtvrtek 18. března 2010 na konferenci pořádané Evropským hospodářským a sociálním výborem, která se týkala zotavení EU z následků ekonomické krize. Podle Benassiho je jedním z nejdůležitějších kroků v tomto procesu zajištění udržitelného rozvoje ve všech oblastech, především pak v oblasti ekonomické a sociální. Pro malé a střední podniky, které byly krizí velice tvrdě zasaženy, je důležité vytvořit krátkodobé i dlouhodobé plány a umožnit jim lepší přístup k financím. Co se týče strategie EU 2020, dodal generální tajemník, že ke splnění jejích cílů je nutné zvýšit kvalitu veřejných služeb a zajistit zefektivnění veřejného sektoru.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů