Čtvrtek, 28. března 2024

Výstava rozpoutává diskusi nad evropským vodním koridorem

Výstava rozpoutává diskusi nad evropským vodním koridorem

ZLÍN - Vysvětlení významu vodního koridoru Dunaj - Odra - Labe, seznámení návštěvníků s ekologickými i hospodářskými aspekty vodní dopravy v celoevropském měřítku a hlavně rozpoutání věcné diskuse, jsou hlavní myšlenky a zaměření putovní interaktivní výstavy věnované "Křižovatce tří moří - vodnímu koridoru Dunaj - Odra - Labe."

Slavnostního zahájení zajímavé a z mnoha úhlů pohledu diskutované výstavy se v atriu rektorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně zúčastnili, spolu s ostatními hosty, také hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, statutární náměstek Libor Lukáš a náměstek pro dopravu Jaroslav Drozd.
Výstavu organizovanou obecně prospěšnou společností Plavba a vodní cesty a Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně za 150 tisícové podpory Zlínského kraje, tvoří nástěnné i stolní vitríny, panely, video prezentace a rozsáhlá mapa vodních cest ČR o rozměrech 11 x 7 m umístěná na podlaze. "Tato mapa překračuje běžné představy o prezentaci a výstavnictví a otevírá veřejnou diskusi o této vodní cestě. Není bez zajímavosti, že už před 70 lety hovořil Jan Antonín Baťa o předurčení našeho státu a jeho zeměpisné polohy k tomu, aby zde byly zřízeny průplavy, které by spojovaly moře Severní a Baltické s Černým," zmínil Libor Lukáš.
Není mnoho projektů o kterých se mluví mnoho let, a přitom konkrétní práce na nich pořádně nezačaly. Propojení tří řek a tří moří se v posledních letech dostává do popředí zájmu. V přístupových smlouvách ČR k EU se o vodním koridoru Dunaj - Odra - Labe mluví jako o jedné z možností, jak uspořádat vodní cesty v Evropě. Velké projekty tohoto typu ovšem bývají velmi kontroverzní a mají jak své nadšené příznivce, tak své odpůrce. Zastánci argumentují ekonomickou výhodností, celoevropským významem a využitím vodního koridoru pro říční i námořní lodě z celé Evropy. Odpůrci poukazují na dlouhodobou blokaci území spojenou s omezeními a nejistotami v možnostech využívání dotčeného území pro rozvoj obcí a regionů. Jednou z nezodpovězených otázek je kromě vysoké stavebně - technické náročnosti případné realizace také financování celého projektu. Organizátoři výstavy se snaží veřejnosti představit význam vodního koridoru Dunaj - Odra - Labe ve všech jeho souvislostech a je pak na každém, aby si vytvořil svůj názor.
Otázkou průplavního spojení se zabývala i Rada Evropy, která doporučila, aby zainteresované státy zpracovaly podrobnou ekonomickou, ekologickou a dopravní studii na jejímž základě budou formulovány další kroky. V tomto smyslu bylo také vloni přijato usnesení Vlády ČR, které ukládá zachovávat, zajišťovat a uplatňovat stávající územní ochranu koridoru do doby rozhodnutí o dalším postupu.
"Vyřazení projektu ze stávajících rozvojových plánů by znamenalo rozhodnout nejen za nás, ale i za budoucí generace. Nikdo však neumí odhadnout, jaké priority budou příští generace mít a proto je potřeba rozpoutat širší diskusi a zvážit veškerá pozitiva i negativa. Tato, poutavou formou, připravená výstava dává veřejnosti možnost seznámit se se všemi informacemi o tomto vodním koridoru a podle toho si udělat vlastní názor," pronesl během zahájení výstavy hejtman Stanislav Mišák.
Výstava je v atriu rektorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně veřejnosti bezplatně ke shlédnutí do konce června letošního roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů