Čtvrtek, 28. března 2024

První jednání smluvních stran Protokolu o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek bylo úspěšné

První jednání smluvních stran Protokolu o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek bylo úspěšné

Ve dnech 20. - 22. dubna 2010 se uskutečnilo v Ženevě první jednání smluvních stran Protokolu o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek (Protokol o PRTR). Podařilo se přijmout všechna důležitá rozhodnutí pro další implementaci Protokolu (jednací řád, finanční záležitosti, založení pracovní skupiny, pracovní program pro léta 2011-2014, ohlašovací povinnosti smluvních stran).

Delegace schválily rovněž složení byra Protokolu a výboru pro kontrolu dodržování. V předsednictvu Protokolu bude zasedat i zástupce České republiky - Jan Maršák, ředitel odboru IPPC a IRZ MŽP. "Protokol zavedl mezinárodně právně závazný standard pro zajištění přístupu veřejnosti k informacím o znečišťování životního prostředí vybranými látkami. To umožňuje běžným občanům například v České republice se jednoduše, pomocí internetu, informovat o konkrétních zdrojích znečišťujících emisí v jejich bezprostředním okolí," uvedl Jan Maršák.

Protokol o PRTR byl podepsán v roce 2003 v Kyjevě a v platnost vstoupil 8. října 2009 (pro ČR je Protokol účinný od 10. listopadu 2009). Protokol je první mezinárodně závazná úmluva o registrech úniků a přenosů znečišťujících látek. Obsahuje požadavky na strukturu a obsah veřejně dostupných registrů znečišťování a zároveň se zabývá i přístupem veřejnosti k informacím a jejich prezentací.

Protokol o PRTR, který byl zřízen pod záštitou Evropské hospodářské komise OSN, vyžaduje, aby každá smluvní strana vytvořila veřejně přístupný národní registr obsahující informace o únicích a přenosech znečišťujících látek. Protokol o PRTR se vztahuje na široké spektrum toxických a znečišťujících látek, včetně skleníkových plynů, látek poškozujících ozónovou vrstvu, těžké kovy a perzistentní organické znečišťující látky.

V České republice funguje veřejný registr znečišťování - integrovaný registr znečišťování (IRZ) od roku 2004 [2].

Smluvními stranami Protokolu je kromě České republiky i dalších 24 států a Evropská unie. Příští jednání smluvních stran je předběžně naplánováno na rok 2014.

Poznámky :

[1] Albánie, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Spojené království Velké Británie a Severního Irska.

[2] Na stránkách www.irz.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů