Pátek, 19. dubna 2024

Písek buduje přírodně-naučný areál

Písek buduje přírodně-naučný areál

Město Písek buduje přírodně-naučný areál Flekačky, který představí ve zmenšené podobě flóru Píseckých hor.

Podle plánů bude sloužit hlavně žákům z města, zájem o něj projevily ale i školy z okolních obcí, řekl vedoucí odboru životního prostředí Miloslav Šatra. Náklady na výstavbu parku se budou pohybovat kolem deseti milionů.

Areál vzniká v místě vzdáleném asi dva kilometry od města. Už se tam staví nová budova správy Lesů města Písku, kde by mělo kromě zázemí pro lesníky být například infocentrum pro návštěvníky parku. Vzniknout by tu měla i expozice zachycující historii lesnictví na Písecku. V přilehlém lese by rádi ukázali těžbu stromů.

Počítá se také s tím, že tam bude průvodce, který zájemcům zajistí výklad, uvedl Šatra. Nový park bude podle něj otevřen i obyvatelům města a turistům.

První návštěvníci by si park mohli projít už příští rok na jaře. "Letos jsme vysadili 120 stromů a příští rok na jaře plánujeme výsadbu dalších 120," poznamenal. Na více než dvou stovkách dřevin už lze podle něj začít děti seznamovat s lokálními dřevinami a ukázat jim, jak se park vyvíjí.

Na zhruba tříhektarovém pozemku by mělo být kolem 380 dřevin typických pro Písecké hory. V původním plánu bylo i jezero s ukázkou vodních společenství regionu. To se zatím kvůli úsporám budovat nebude.

Výsadbu dřevin hradí odbor ze svého rozpočtu. Počítá s částkou kolem milionu korun ročně. Směřovat tam budou i stromy určené jako náhrada za pokácené dřeviny ve městě. Tento rok mohli v parku díky tomu zasadit stromy za půl milionu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů