Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V sobotu 8. 5. 2010 oslaví Podkrušnohorský zoopark 35. výročí založení. Pro návštěvníky, kteří přijdou slavit spolu s námi jsme připravili pestrý program. V areálu Dětské ZOO vystoupí hudební skupina Prince Alfredo and the Warriors a legendární pražská skupina Sto zvířat. Na statku domácích zvířat zazpívá lidové a country písně hudební skupina Makovec a zahraje i zatančí folklorní soubor Krušnohor.
Pozvání přijal a oslavu spolu s vedením města Chomutova a ředitelkou zooparku Ivetou Rabasovou zahájí zakladatel zooparku a jeho první ředitel pan Walter Markel. Novou hračku pro děti na Dětské ZOO odhalí herec Ota Jirák.
V kryté jezdecké hale Podkrušnohorského zooparku se ve stejný den, 8. 5. 2010, budou konat Voltižní závody. Nominačních závodů se zúčastní voltižní družstva z celé České republiky. Krásnou podívanou na akrobacii na koni můžete bezplatně navštívit od 10:00 hodin.

Vystavět novou bioplynovou stanici plánují ve svém areálu zemědělci v obci Skalsko u Mladé Boleslavi. Záměr a jeho vliv na životní prostředí už posuzují úředníci středočeského kraje. Plánovaná bioplynová stanice by měla mít elektrický výkon 526 kW a tepelný výkon 558 kW. Zemědělci chtějí elektřinu prodávat do sítě, teplo využijí na vytápění části areálu.

V Handlovej sa mnoho rokov hovorilo o tom, že k pokladom v hlbinách zeme okrem uhlia treba prirátať aj geotermálnu vodu. Indície sa naplno potvrdili teraz po dvojročnom úsilí odborníkov, keď iba 300 metrov od námestia tryská horúca liečivá voda. Takže mesto dostáva obnoviteľný zdroj energie, ktorý môže obyvateľom priniesť veľa úžitku.

Dolní komora německého parlamentu včera schválila snížení cenových subvencí pro solární elektřinu o 15 až 16 procent a úplné zrušení cenové podpory fotovoltaických systémů na zemědělské půdě. Německo tím zasáhlo proti neúměrnému šíření solárních instalací v situaci, kdy jejich ceny prudce klesly, zatímco výkupní ceny elektřiny z nich zůstaly vysoké. Český parlament schválil výraznější snižování výkupních cen solární elektřiny minulý měsíc.

Lanškrounsko - Ve čtvrtek krátce před půl osmou ráno zasahovali hasiči z Lanškrouna a dále dobrovolní hasiči ze Žichlínku a Tatenic u požáru vodní elektrárny nedaleko železniční trati v Krasíkově.
"Po příjezdu hasiči provedli průzkum a zjistili, že hoří prostor 10 krát 10 metrů. Plameny poničily elektrické rozvody a stavební část vodní elektrárny," uvedla tisková mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.
Požár hasiči zlikvidovali po necelé hodině od příjezdu na místo. "Celková škoda byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun. Příčinou vzniku požáru byl pravděpodobně zkrat na prodlužovacím kabelu," dodala mluvčí.

Závod, který nemůžete prohrát, to je heslo akce Petmen 2010. Jejím cílem jsou cesty a příkopy Novoměstska. Vyhrává ten tým, který na kolech po trase nasbírá nejvíc pet lahví. "Připravili jsme i trasu pro pěší, je vhodná i pro rodiče s dětmi," informují pořadatelé. Start i cíl akce, která se koná v sobotu 8. května od 10 hodin, je v Kadově před hospodou U Janečků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů