Pátek, 19. dubna 2024

Žadatelé o dotace z Operačního programu Životního prostředí hodnotí svoji účast v programu pozitivně

Žadatelé o dotace z Operačního programu Životního prostředí hodnotí svoji účast v programu pozitivně

V rámci OPŽP bylo od roku 2007 přijato více než 3 tisíce žádostí a bylo rozděleno přes 48 miliard korun. Státní fond životního prostředí se proto zajímá o hodnocení účasti žadatelů v programu OPŽP.

Z výzkumu názorů žadatelů provedeného v březnu 2010 nezávislou agenturou Ipsos Tambor vyplývá, že velká většina z nich hodnotí svou účast v programu pozitivně. Výzkumu se účastnilo celkem 454 úspěšných i neúspěšných žadatelů.

Žadatelé jsou přesvědčeni, že se jim účast v programu vyplatila (71%). To platí především o úspěšných žadatelích (83%). Zajímavé je, že více než polovina neúspěšných žadatelů (59%) také oceňují svoji účast v programu, zejména proto, že získali zkušenosti, které plánují využít při podání "přepracované" žádosti. Tyto zkušenosti podle jejich názoru zvyšují šanci na získání dotace při podání další žádosti. Celková pozitivní zkušenost s účastí v programu je také příčinou ochoty doporučit podání žádosti i svým obchodním partnerům.

Dále byl oceňován zejména vstřícný přístup pracovníků MŽP/SFŽP a jejich vstřícnost a pomoc žadatelům při řešení záležitostí souvisejících s účastí v programu.

Žadatelé nechtějí být v procesu zpracování a podávání žádosti sami, proto podstatná část z nich (70%) raději využila pro přípravu a realizaci projektu služeb poradenské firmy. Přínos poradenských firem byl hodnocen pozitivně i přes případné neúspěchy při získání dotace. Hlavní příčinou, proč žadatelé svěřují přípravu žádosti profesionálům je úspora času a osobního úsilí žadatelů, které by museli věnovat celému procesu.

Výzkum odhalil i několik oblastí ke zlepšení. Žadatelé by zejména uvítali prodloužení termínu pro podání žádosti, zkrácení doby na vyplacení finančních prostředků (tj. celkové doby od podpisu smlouvy po vyplacení peněz), zjednodušení vyplňování formulářů a podávání žádosti.

Z pohledu žadatelů by byl užitečný i průvodce typickými situacemi/problémy, který by usnadnil práci a poskytl by konkrétní návod, jak má žadatel postupovat při podávání žádosti o dotaci na konkrétní účel (např.: na vybudování čistírny odpadních vod, vybudování obnovitelných zdrojů energie, zateplení budov apod.).

Operační program Životní prostředí je mezi žadateli populární a pro čerpání finančních prostředků z programu nejsou z pohledu žadatelů žádné výraznější překážky.

Výsledky hodnoceni v grafech (pdf)

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů