Pátek, 29. března 2024

V Jičíně má být bioplynová stanice, město a lidé jsou proti

V Jičíně má být bioplynová stanice, město a lidé jsou proti

Místní organizace Českého svazu ochránců přírody Křižánky Jičín chce v Jičíně postavit bioplynovou stanici za 140 milionů korun. Radnice a řada obyvatel města jsou proti. Zejména se obávají zápachu a zvýšené dopravní zátěže. Tvrdí, že stanice nebude pro město žádným přínosem. Výhrady dali odpůrci najevo při dnešním veřejném projednání dokumentace o vlivu stavby stanice na životní prostředí (EIA). Na jednání do jičínského divadla přišlo kolem 150 lidí.
Bioplynová stanice by měla vyrůst v areálu bývalé jičínské mlékárny a ročně zpracovat až 28.000 tun bioodpadů z celého regionu. Spalováním plynu z rozloženého odpadu by měla vyrábět elektřinu a teplo, ze samotného odpadu vznikne hnojivo. "Vše probíhá v uzavřeném prostředí. Projekt je čistý a neobtěžuje okolí," prohlásil dnes koordinátor projektu Vojtěch Drahoňovský.
Radnice sedmnáctitisícového Jičína se rezolutně postavila proti stanici. "Stanice bude prokazatelně zdrojem zápachu, zvýší se riziko přenosu infekcí. Stanice přinese jen pět pracovních míst, pro město nebude přínosem," řekl starosta Martin Puš. Radnici vadí i umístění stavby, protože asi 650 metrů od místa stanice leží ve směru převládajících větrů největší jičínské sídliště Jih s asi 4000 obyvateli.
Místostarosta Ladislav Brykner si pro srovnání rizik bioplynové stanice vybral nedávno zhroucenou ropnou plošinu firmy BP v Mexickém zálivu. "Tato plošina také EIA měla. Uděláme vše proto, aby se město Jičín nestalo žumpou kraje," řekl. Proti stavbě ve městě vznikly tři petice, které podepsalo několik stovek lidí.
Podle Drahoňovského je naopak poloha stanice výhodná, protože doprava k ní může být vedena po obchvatu města. Doprava prý bude menší, než když byla v provozu mlékárna. Autoři projektu tvrdí, že zařízení bude moderní technologií s uzavřeným procesem fermentace bez odvodu plynných látek do ovzduší.
Autor nezávislého posudku k dokumentaci EIA Václav Obluk navrhl vydat záměru souhlasné stanovisko s tím, že kapacita zařízení bude snížena na 21.548 tun odpadů za rok. Kladné vyjádření dále podmínil 68 podmínkami, které by měl investor splnit. "Podmínky se týkají fází přípravy, realizace a provozu," řekl.
Občané při diskuzi o záměru v místy vzrušené až bouřlivé debatě dávali najevo svůj nesouhlas se stanicí. Zástupce investora, zpracovatele dokumentace EIA i autora oponentního posudku někteří z nich označovali za lháře.
Další osud stavby stanice je v rukou hradeckého krajského úřadu, který k projektu po zhodnocení všech dokumentů a vyjádření vydá své stanovisko. Pokud bude kladné, bude moci investor v přípravě projektu pokračovat.
Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů