Čtvrtek, 28. března 2024

Dobrá zpráva pro Horní Jiřetín - přátelé velkorypadel ve vládě patrně nebudou

Dobrá zpráva pro Horní Jiřetín - přátelé velkorypadel ve vládě patrně nebudou

V nové sněmovně získaly výraznou většinu strany, které voličům slíbily zachování limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách a ochranu místních vlastníků před uhlobarony. Pro Horní Jiřetín je výsledek voleb dobrou zprávou, navzdory tomu že se do Sněmovny nedostala Strana zelených, pro kterou byla a je ochrana severočeských obcí programovou prioritou. Ekologické organizace velmi vítají, že se do sněmovny dostal Milan Šťovíček, který je jedním z nejznámějších odpůrců rozšiřování těžby.

Ekologické organizace očekávají, že strany dostojí svým předvolebním slibům:
o Pokud bude vládnout koalice prolimitových stran (ODS, VV a TOP 09), vetkne si zachování limitů do programového prohlášení podobně, jako jej tam měla Topolánkova vláda. Všechny strany se na zachování limitů shodli už v předvolebních programech (1)
o Věci veřejné navrhnou vládě (ať už jako koaliční, nebo opoziční strana) převod ložiska uhlí pod Horním Jiřetínem do nebilančních zásob - tak, jak to slibovali před volbami (2) a jak ho doporučila ekologická komise AV (3)
o Pravicové strany slíbily ochranu majitelů domů v Horním Jiřetíně před vyvlastňováním. Proto by měly ve sněmovně prosadit zrušení totalitního vyvlastňovacího paragrafu z horního zákona

Lidé v Horním Jiřetíně ve volbách jasně deklarovali, že své město těžařům nenechají. Jasnou většinou hlasů podpořili ty strany, které odmítají prolomení limitů. (4) "Pro nás Jiřetínské byli tyto volby jakýmsi referendem o bourání Horního Jiřetína a výsledkem je opět jednoznačné "NEBOURAT!". Politici nám teď doufám dokáží, že své předvolební sliby dovedou dodržet a pevně se postaví za zachování obce a ochranu soukromého vlastnictví místních obyvatel,", komentoval výsledky voleb Ondřej Hogen z o. s. Kořeny, jehož rodina žije v Horním Jiřetíně od 19. století.
"Politici teď musí dokázat, že své sliby mysleli vážně. Prvním krokem je stavení Programového prohlášení nové vlády, které musí obsahovat závazek zachování ochrany obcí před uhelnými doly," uvedl Martin Sedlák, energetický analytik programu Energie Hnutí DUHA a dodal: "Postupný, do několika desetiletí rozplánovaný útlum dolů oživí ekonomiku na Ústecku a přivede sem nová průmyslová odvětví. Potvrzení útlumu těžby umožní, aby se Ústecký kraj zbavil nálepky beznadějného místa nadobro." (5)
"Výborně! Volby dopadly pro uhlobarony opravdu špatně - vláda podle všeho vznikne z výhradně pro limitových stran: do sněmovny pronikl známý odpůrce těžby Milan Šťovíček a bourače Paroubka snad dokonce v čele ČSSD nahradí slušňák Sobotka. Důvod k radosti kalí jen neúspěch Strany zelených - sluší se připomenout, že žádná ze stran dosud pro záchranu Horního Jiřetína nedělala tolik, jako oni," uvedl Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR.
Víkendové volby přinesly z hlediska zachování limitů těžby i několik dalších dobrých zpráv: z čela ČSSD odstoupil Jiří Paroubek, který aktivně vystupoval za prolomení limitů a zbourání Horního Jiřetína. V poslanecké lavici nezasedne například Oldřich Vojíř a Martin Říman z ODS, Vlastimil Aubrecht a Břetislav Petrů z ČSSD, což znamená, že se neobnoví "Klub Litvínovské uhené" - poslanců, kteří hájili zájmy uhelné lobby.

Kontakty:
Ondřej Hogen, občanské sdružení Kořeny
tel: 777 666 768, e-mail: oskoreny@email.cz
Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR
tel: 723 623 238, e-mail: jan.rovensky@greenpeace.org
Martin Sedlák, Hnutí DUHA
tel: 737 128 471, e-mail: martin.sedlak@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů