Sobota, 20. dubna 2024

Spojení některých ministerstev může způsobit více škody než užitku

Spojení některých ministerstev může způsobit více škody než užitku

Mezi některými tématy vyjednávacích týmů ODS, TOP 09 a VV o nové vládě pronikly do médií také dva návrhy s možnými negativními dopady. A sice spojení ministerstev životního prostředí (MŽP) a místního rozvoje (MMR) a také převedení agendy vodního hospodářství z ministerstva zemědělství (MZe) pod ministerstvo životního prostředí.

Negativum ve výše uvedeném spojení ministerstev spočívá v tom, že pod Ministerstvo pro místní rozvoj patří mimo jiné i veškerá agenda územního plánování a povolování staveb. Ta je v posledním desetiletí permanentně zaplevelována a zneprůchodňována požadavky ochrany přírody.

Výsledkem je, že jakákoliv příprava staveb je stále obtížnější, vydíratelnější a z časového hlediska nepředvídatelná a neodhadnutelná. Zbytky normálnosti byly uchovány snad pouze v územním plánování. Ale i zde je již patrná jasná snaha normálnost změnit, ztížit a znemožnit, snaha vzít městům a obcím svobodu rozhodování o svém osudu.

Cestovní ruch, který dnes patří pod MMR, je již ze své podstaty základním nepřítelem ochrany přírody a ta činí vše, aby znemožnila jeho fungování, natož pak rozvoj. Podívejme se, jak se na Šumavě uzavírají před turisty obrovská území a správci Šumavy ruší existující cesty.

Vodní hospodářství je pak veskrze racionální obor a především hospodářská činnost. MŽP nejenže hospodářské činnosti neumí, ale naopak, pro většinu hospodářských činností je překážkou. Pokud by k vodnímu hospodářství bylo přistupováno ideologicky a emotivně, jak je zvykem na MŽP, můžeme zapomenout na jakékoliv využívání vodních toků a nádrží člověkem a naopak se připravit na nekonečné diskuze. Nebo si snad dokážeme představit MŽP řídící a řešící například nové vodní stavby?

Na základě výsledků voleb jsem doufal v příchod racionality a normálnosti. V oslabení neustále posilujícího a všeobjímajícího "zeleného dobra", aktivismu a iracionality, které jsou především ideologií, jež má menšině pomoci uchvátit moc nad většinou. Nevěřím však, že řešením může být spojení tak protichůdných oblastí a myšlení: ochrany a restrikce s rozvojem.

Pokud by mělo dojít k opravdové racionalizaci práce ministerstev a především k systémové změně přinášející prospěch zemi a jejím obyvatelům, je třeba do spojení zahrnout i ministerstvo zemědělství. To by, svojí vahou a znalostí problematiky venkova, mohlo vyvažovat MŽP a nedovolilo tak vytlačit slovo "rozvoj" z agendy ministerstva nejslabšího, MMR. Tedy pokud spojovat s cílem věci zlepšit a posunout, tak jedině tato tři ministerstva dohromady. Navrhnuv to našim vyjednavačům, byl jsem však označen za snílka.

Tomáš Jirsa, starosta
Hluboká nad Vltavou (ODS)

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů