Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanecké termitiště

Co poslanec, to funkcionář. Změní se to?

Poslanecké termitiště

Poslanci si vytvořili důmyslný systém výborů a placených funkcí, za které berou desítky tisíc. V letech 2006 - 2010 si takto přilepšovalo 193 poslanců. Nová sněmovna se prý polepší.

Příplatky, za které se nemusí odvádět prakticky žádná činnost, anebo taky obyčejná ješitnost. To jsou hlavní důvody, proč se poslanci ženou do funkcí jako místopředseda podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství. Místopředseda podvýboru inkasuje k základnímu poslaneckému platu (59 tisíc) každý měsíc příplatek asi 6500. Předseda podvýboru a místopředseda výboru dostávají dvakrát tolik, předseda výboru si přijde na 26 tisíc měsíčně.

Peníze ale nejsou jediným lákadlem, proč se poslanci ženou do funkcí. "Je to i prestižní věc. Mít na vizitce Předseda podvýboru pro kosmonautiku - to přece taky vypadá lépe," tvrdí nejdéle sloužící poslanec Marek Benda z ODS.

Ten byl přímým pozorovatelem toho, jak počet sněmovních orgánů rozbujel. Sněmovna z let 1992 - 1996 měla 12 výborů a jediný podvýbor. Sněmovna z let 2006 - 2010 měla výborů 18 a podvýborů hned 54. Při zachování současného stavu by daňoví poplatníci funkcionářům všech výborů a podvýborů zaplatili za čtyři roky přes 93 milionů korun. Když se přičtou ještě komise a delegace, je sněmovních orgánů celkem 91. Téměř doslova platí, že pro každého poslance se najde nějaký ten příplatek. Z 226 poslanců, kteří v minulém volebním období prošli sněmovnou, jich za celé volební období nemělo žádnou placenou funkci jen 33.

V mnoha případech přitom nejde o nijak náročnou činnost. Šestnáct podvýborů končící sněmovny se scházelo v průměru jednou ročně nebo méně. Hned dva podvýbory se zabývaly využíváním fondů Evropské unie, jejichž čerpání bylo i přesto terčem kritiky. O mnoha podvýborech poslanci bez problémů řeknou, že byly zcela zbytečné.

I proto slibuje vznikající koalice značné zeštíhlení. Počet sněmovních orgánů má klesnout alespoň o 25, tedy skoro o třetinu.

Dosluhující místopředsedové sněmovny, kteří mají velkou šanci své pozice v čele dolní komory parlamentu obhájit, si za současný stav sypou popel na hlavu. "Ano, nesu odpovědnost," řekla HN Miroslava Němcová z ODS s tím, že redukci odmítla levice. Se 118 hlasy trojkoalice slibuje okamžitou nápravu. "Redukce ve výborech a podvýborech bude naším prvním opatřením," tvrdí. Spolupráci jí slibuje i Lubomír Zaorálek, kterého ČSSD zřejmě znovu navrhne na funkci místopředsedy sněmovny. "Nesu spoluzodpovědnost, že jsem tomu důsledněji nečelil. Teď je příležitost s tím něco udělat," sdělil Zaorálek HN. Stejné sliby ale bylo možné slyšet i na začátku minulého volebního období. Počet sněmovních orgánů tehdy přesto ze 71 ještě o jeden stoupl.


Termitiště 2006 - 10

72
Sněmovna měla v minulém volebním období 18 výborů a 54 podvýborů, což je historický rekord.

193
Ve sněmovně se v letech 2006 - 2010 vystřídalo 226 poslanců, z toho 193 vykonávalo aspoň nějakou dobu placenou funkci.

93,3 mil.
Za příplatky pro funkcionáře ve výborech a podvýborech zaplatili daňoví poplatníci dohromady za uplynulé čtyři roky přes 93 milionů korun.

Vybíráme pro Vás podvýbory, které se týkají životního prostředí:

Podvýbor pro dopravu
Počet členů: 20
Funkcionáři: 2
Sešli se: 20x
Odměny: 620 tis.

Podvýbor pro energetiku
Počet členů: 13
Funkcionáři: 2
Sešli se: 7x
Odměny: 620 tis.

Podvýbor pro rozvoj venkova

Počet členů: 12
Funkcionáři: 2
Sešli se: 0x
Odměny: 620 tis.

Podvýbor pro lesní a vodní hospodářství

Počet členů: 15
Funkcionáři: 2
Sešli se: 6x
Odměny: 930 tis.

Podvýbor pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství

Počet členů: 14
Funkcionáři: 2
Sešli se: 9x
Odměny: 930 tis.

Podvýbor pro prezentaci České republiky v zahraničí a vnější ekonomické vztahy

Počet členů: 6
Funkcionáři: 2
Sešli se: 14x
Odměny: 930 tis.

Podvýbor pro ochranu přírody a krajiny
Počet členů: 7
Funkcionáři: 2
Sešli se: 3x
Odměny: 930 tis.

Podvýbor pro suroviny, odpady, obnovitelné zdroje a ochranu klimatu

Počet členů: 7
Funkcionáři: 2
Sešli se: 7x
Odměny: 930 tis.

Podvýbor pro financování péče o životní prostředí
Počet členů: 6
Funkcionáři: 2
Sešli se: 3x
Odměny: 930 tis.

Výbor pro životní prostředí
Počet členů: 19
Počet funkcionářů: 6
Sešli se: 34x
Odměny: 3,74 mil.

V případě, že má poslanec více funkcí ve výborech a podvýborech, započítává se mu pouze vyšší příplatek. Příplatek za funkci místopředsedy výboru je stejný jako příplatek za předsedu podvýboru - v takovém případě jsme honorář funkcionářům započítávali za jejich předsednickou funkci v podvýboru. Výše odměn jsou zaokrouhleny a odpovídají tomu, na kolik by přišel provoz orgánů sněmovny v případě zachování současného stavu po celé příští čtyři roky. Poskytují velmi přesnou představu o tom, na kolik vyšel provoz sněmovních orgánů v letech 2006-2010. Ne všechny výbory a podvýbory v minulém volebním období fungovaly celé čtyři roky, na druhou stranu po většinu uplynulého období měli poslanci vyšší platy než nyní, vyšší tedy byly i příplatky pro funkcionáře. V nové sněmovně má být funkcionářů méně: koalice už navrhla sloučení kontrolního výboru s petičním a výboru pro bezpečnost s výborem pro obranu. Zrušit se mají i některé podvýbory. Ty, které jsou v grafice barevně zvýrazněny, se za uplynulé funkční období sešly méně než pětkrát.

AUTOR: Jakub Kalenský
AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů