Čtvrtek, 28. března 2024

Zákaz prodeje ledniček. Neekologické výrobky od čtvrtka nekoupíte

Zákaz prodeje ledniček. Neekologické výrobky od čtvrtka nekoupíte

V tuzemských obchodech bude od 1. července zakázán prodej chladniček a mrazniček v energetické třídě B a horší.

Nařídila to Evropská unie, která od července dovolí prodávat pouze úspornější chladničky a mrazničky třídy A, sdělil ředitel Střediska pro efektivní využívání energie (SEVEn) Juraj Krivošík. Obchodníci mají v nabídce jen minimum těchto domácích spotřebičů třídy B a tvrdí, že zákazníci dávají přednost výrobkům kategorie A.

"K 1. červenci vstupuje v platnost další fáze evropské legislativy, která zakazuje prodej chladniček, mrazniček a jejich kombinací v energetické třídě B a horší. Na trhu tak budou pouze chladničky a mrazničky v energetických třídách A, A+ a A++," uvedl Krivošík. Zákaz spotřebičů nižších energetických tříd bude mít podle něj pozitivní dopad v podobě úspor elektrické energie.

"Chladničky a mrazničky energetické třídy B ve standardní nabídce nemáme, protože by je nikdo ani nekupoval," řekl mluvčí sítě elektroprodejen Euronics Bohuslav Komín.

Zákazníci podle něj v době rostoucích cen energií raději pořizují domácí spotřebiče s nižší spotřebou elektřiny.
Společnost Datart ve svém internetovém obchodě nyní nabízí pouze dvě malé chladničky energetické třídy B, ostatní produkty patří do kategorie A.

Od července, kdy bude povolena pouze energetická třída A, by se lidé měli při výběru chladničky či mrazničky orientovat podle počtu znamének plus, které jsou nyní maximálně dvě a značí míru energetické náročnosti výrobku. "V roce 2011 bude zavedena i energetická třída A+++. Koncept energetického štítkování bude Evropskou komisí opět přehodnocen v roce 2014," podotkl Krivošík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů