Sobota, 20. dubna 2024

Lesy ČR vynaložily loni na správu vodních toků téměř půl miliardy korun

Lesy ČR vynaložily loni na správu vodních toků téměř půl miliardy korun

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vynaložil v loňském roce na správu vodních toků a vodních nádrží 495,1 milionu korun. Uvádí se to ve Zprávě o stavu lesního hospodářství za rok 2009.

Z uvedené částky činily podle zprávy výdaje investičního charakteru 266,5 milionu korun, z toho 106,7 milionu korun vydaly LČR z vlastních zdrojů.

Na výkon správy toků, péči o břehové porosty a hrazení bystřin a vodních nádrží bylo dále použito 228,6 milionu korun, z toho přímo z prostředků LČR bylo vydáno 209,7 milionu korun. Na odstranění povodňových škod bylo celkově vynaloženo 67,8 milionu korun, LČR přitom investovaly 54 miliony korun. Konečně do výstavby, rekonstrukcí a oprav malých vodních nádrží bylo vloženo přes 56 milionu korun, z toho téměř 29 milionů korun z vlastních zdrojů LČR.

Celkové škody na vodních tocích dosáhly zejména díky lokálním povodním v loňském roce téměř 600 milionů korun. Povodně zasáhly více než 80 vodních toků a postiženo bylo přes 60 obcí.

LČR vykonávají správu určených drobných vodních toků a bystřin jako jednu z mimoprodukčních funkcí lesa. V současné době LČR spravují zhruba 19 600 kilometrů vodních toků a 510 malých vodních nádrží s celkovou zatopenou plochou přes 357 hektarů.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů