Čtvrtek, 28. března 2024

Rozporuplný přístup koalice k životnímu prostředí

Rozporuplný přístup koalice k životnímu prostředí

Nečasova koalice vysláním Pavla Drobila do čela resortu životního prostředí předvedla husarský kousek. Ekologovi Bedřichu Moldanovi, vyjednávajícímu s partnery za TOP 09, se sice podařilo uchránit existenci ministerstva životního prostředí jako takového, ovšem při troše důvtipu mohla koaliční sestava ušetřit zrušením ministerstva průmyslu. Vždyť Drobil se proslavil větou, že by za náš průmysl dýchal. Nyní už jen dodává, že chce, aby mohli dýchat také čeští občané.

Petr Nečas prý svému stranickému místopředsedovi Drobilovi tuto nečekanou vládní židli vybral proto, že na ní potřebuje mít politicky silnou personu. Nevysvětlil proč, a tak můžeme spekulovat. Ministerstvo životního prostředí skutečně není nevýznamné. Ne ani tak snad kvůli přírodě. Jak jsme viděli v posledních dnech, nelegálnímu kácení lesa v místech, kde roste rychlostní komunikace, nebo masivním kolejím vyjetým těžaři v první zóně šumavského národního parku ministerstvo zabránit nedokáže. Je ale dobře vidět na veřejnosti, procházejí jím zajímavé peníze z evropských fondů a je častým cílem nájezdů lobbistů.

Premiér Nečas patrně předpokládá, že Drobil bude rozumný hospodář a dobrý komunikátor jak s veřejností, tak s lobbisty. To ostatně určitě budeme moci poznat i v mediálním prostoru, kde jsou publicisticky velmi aktivní různí energetici či poradci resortu průmyslu vydávající se za ekologické experty.

Mezi zastánce ministerstva životního prostředí patří především ti, co si uvědomují, že v rámci honby za blahobytem si leckdy ztěžujeme existenční podmínky a třeba i zkracujeme vlastní životy. Proto těší, že koaliční smlouva hovoří o principu trvalé udržitelnosti a v ekologických opatřeních nespatřuje brzdu, nýbrž příležitost k ekonomickému rozvoji.

Vždy však záleží na interpretaci. Koalice například za ukázku šetrného a ekologicky čistého řešení energetických otázek pokládá výstavbu nových jaderných reaktorů. S tím evidentně zelené neziskové organizace souhlasit nebudou. Na druhou stranu je chvályhodné zachování územních těžebních limitů. Rozvoj těžby by slibovaná pracovní místa sotva zajistil, přitom krajinu by dále huntoval a zásoby energetických zdrojů předčasně snižoval. Je jen nutné zajistit, aby tento stop stav platil nejen pro Ústecko, ale i pro severomoravské Beskydy.

Rozporuplný je též koaliční přístup k dopravě. Uvažuje zároveň o rozvoji železnice, ale i dálnic a rychlostních silnic, a také o pokroku ve splavnění řeky Labe.

Jistým rizikem může být i vztah nové vlády k procesům EIA, tedy k posuzování vlivů na životní prostředí. To se stává častým námětem střetů mezi odborníky, státními úředníky a politiky. Z podobného soudku pak je přístup veřejnosti k informacím o životním prostředí. Koaliční smlouva hovoří o ochraně práv "místních obyvatel" s naléhavostí, která předvídá omezení přístupu jednak k informacím, jednak do rozhodovacích procesů širší veřejnosti, zejména enviromentálních spolků.

Zmiňme ještě dva sympatické body zelené pasáže koaliční smlouvy. První se týká nového zákonu o odpadech, který Česká republika potřebuje jako sůl. Druhý hovoří o novém zákonu o ochraně ovzduší. Postoj nové vlády ke klimatickým změnám a návazným mezinárodním jednáním se nejspíš ještě bude dotvářet. Za prioritu však středopravá koalice má boj se znečištěním ovzduší drobnými prachovými částicemi.

Jde rovněž o osobní prioritu Pavla Drobila. Vedl kandidátní listinu ODS na severní Moravě, kde je tento problém nejnepříjemnější. Komunální i krajská politická reprezentace má za sebou spoustu rozhovorů, ale i konfliktů s ministerstvem životního prostředí a od ministra Drobila se očekává, že situaci nejen zklidní, ale i vyřeší.

Nastupující šéf resortu hovoří o tom, že chce ministerstvo "odideologizovat". Chce být věcný a úkoly řešit s nadhledem a v souvislostech. To jistě brzy prověří jeho první jednání s enviromentálními sdruženími. Poněvadž je Drobil profesí právník, mohl by přinejmenším porozumět právní argumentaci zelených aktivistů. Styčná témata by mohl najít i se sociálně demokratickým stínovým ministrem Petrem Petržílkem, který má stejné vzdělání a právem životního prostředí se dlouhodobě zabývá.

Přesto onen nečekaný tah, kdy muž připravující se na ministerstvo průmyslu skončí na opačném pólu, Nečasovu vládu i samotného Pavla Drobila hendikepuje - a zároveň zavazuje, aby resort životního prostředí byl spravován zodpovědně a s vážností, jakou si zaslouží.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů