Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé v Chotýšanech se obávají hluku, sepsali petici

Lidé v Chotýšanech se obávají hluku, sepsali petici

Chotýšany - Lidé žijící v horní části Chotýšan se obávají hluku, prašnosti a zápachu, který podle nich přinese modernizace obalovny asfaltových směsí.

Ta stojí v těsné blízkosti rodinných domů už pětatřicet let. Obecní zastupitelstvo před rokem odsouhlasilo žádost firmy BES s.r.o. na modernizaci obalovny, která je v současnosti ve zkušebním provozu.


"Zastupitelstvo se příliš nezajímalo, co to pro nás bude znamenat a co se za termínem modernizace vlastně skrývá," řekl František Innemann, který bydlí dvě stě metrů od obalovny. "Nové technické zařízení na odvětrávání zvýší hladinu hluku na dvojnásobek. Nejvíc obtěžuje soustavné, monotónní hučení větráků, ventilace, filtrů a čerpadel, které nejde vypnout," dodal Innemann s tím, že modernizace vlastně znamená, že se zdvojnásobí výroba asfaltových a betonových směsí, což sebou ponese i neblahé důsledky v podobě dvojnásobného nárůstu pohybu těžkých vozidel, prašnosti a zápach z asfaltu.

"V takovém prostředí rozhodně bydlet nechceme a se zhoršenými životními podmínkami se nesmíříme," podotkl rozhodně obyvatel Chotýšan.
Vedení chotýšanské radnice na základě stížností lidí požádalo krajský úřad o posouzení vlivu na veřejné zdraví obyvatel a životní prostředí. Jako přílohu přiložilo petiční arch. "Nejhorší je právě nepřetržitá tónová složka hluku z větráku, která vadí lidem už teď. Přitom ještě nejsou instalovány další zdroje hluku, jako je rotační pec a asfaltovaní linka," řekl starosta Chotýšan Miloslav Budka s tím, že po dokončení modernizace budou stížností obyvatel ještě více oprávněné.


Firma BES s.r.o., která obalovnu vlastní, předložila studii, jejíž součástí bylo i splnění hlukových limitů. Vycházela při tom podle starosty údajů jiných obaloven, které vyrábějí méně tun směsí.
"Krátkodobá produkce tak může překročit limity, i když do ročních limitů, které projekt uvádí, se výrobce směsí vejde," sdělil Budka s tím, že posouzení vlivu na životní prostředí EIA vychází ze zákona. Jejím cílem je prevence dalších škod na přírodě a životním prostředí člověka.


"Současná technologie je logicky lepší než ta stávající. Jinak by to ani nemělo smysl. Nepříjemný zvuk se nechá odstranit," řekl ředitel BES s.r.o Jaroslav Hřebík s tím, že výrobní limity musí být stanoveny z důvodů výběrových řízení, i když je později nemusí naplnit.
"Posouzení vlivu životního prostředí EIA musíme splnit. Věříme, že bude v pořádku. Případné rušení provozu obalovny by se ale dotklo zaměstnanosti. Máme asi dvě stě lidí v návazných profesích," dodal Jaroslav Hřebík.

KAREL CHLUMEC

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů