Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ropa živí bakterie, mořské želvy hladoví

Ropa živí bakterie, mořské želvy hladoví

Vědci zaznamenali první příznaky toho, že ropná skvrna v Mexickém zálivu mění mořský potravní řetězec. Ropa zabíjí nebo zamořuje některé tvory a podporuje růst jiných, kteří jsou lépe uzpůsobeni k životu v poškozeném životním prostředí, napsala agentura AP.

Nedaleko místa, kde ropa vytéká do moře, zaznamenali výzkumníci rozsáhlé vymírání ohnivek (pyrosomida) - rosolovitých organismů ve tvaru okurky, jimiž se živí mořské želvy.

U pobřeží byly nalezeny kapičky ropy ve skořápkách mladých krabů, kteří jsou hlavní potravou ryb, želv a pobřežních ptáků. A na samotné základně potravinového řetězce se rychle rozmnožují malé organismy, které se živí ropou a zemním plynem.

Pokud budou takové dopady pokračovat, může podle vědců dojít k proměně mořského života, která se bude kaskádovitě šířit potravním řetězcem a ohrozí pobřežní rybářský průmysl, v němž se pohybují miliardy dolarů.

Dopady nejsou nezvratné

Federální úřady tvrdí, že dopady ropné skvrny nejsou nezvratné a že zatím nebylo objeveno žádné otrávené mořské jídlo. Demokratický poslanec Ed Markey, který předsedá parlamentní skupině pro vyšetření ropné skvrny, ale varuje, že se jedovatá ropa může dostat do potravin prostřednictvím predátorů, kteří se živí mořskými tvory.

"Když změníte základnu potravního řetězce, bude se to šířit celým potravním řetězcem," říká odborník na mořský život Rob Condon. "Nakonec to zasáhne rybolov a přinese do potravin mnoho jedovatých látek," dodává.

Dosavadní výzkum ukázal obrázky narušení potravního řetězce v rozlehlém pásu severního Mexického zálivu. Ten se táhne od 1500metrové hloubky u místa, kde je poškozený ropný vrt, až po kontinentální šelf u Alabamy a mělké mokřiny u břehů Louisiany.

Většina skvrny, jejíž objem se odhaduje na 182 milionů galonů (690 milionů litrů) ropy a 12 miliard krychlových stop (380 milionů metrů krychlových) zemního plynu, se podařilo chemickými dispergátory rozbít na malé kapky. To snížilo přímý dopad na pobřeží a ponechalo velkou část ropy a zemního plynu rozpuštěné ve vodě. Mladí krabi, kteří se narodili v hlubokém moři, ale přinášejí tuto ropu ve svých skořápkách do pobřežních sádek od floridské Pensacoly po texaský Galveston. To, že malé organismy přenášejí ropu na dlouhé vzdálenosti, přitom může znamenat, že ropná skvrna zasáhne větší oblast, než se původně předpokládalo.

Zjištění vědců

Oceánograf John Kessler z Texaského univerzitního systému a geochemik David Valentine z Kalifornské univerzity nedávno po dva týdny odebírali vzorky vody v okruhu deseti kilometrů od vadného vrtu, který vyhloubila plošina Deepwater Horizon.

Zjistili, že v hloubce kolem 3000 stop (915 metrů) jsou hodnoty zemního plynu 100 000krát vyšší, než je obvyklé. Tyto hodnoty podle vědců tlačí na pokles kyslíku ve vodě, protože ho spotřebovávají bakterie, které se živí zemním plynem. Když objem kyslíku klesne pod určitou míru, rozklad ropy a zemního plynu se zastaví a většina zdejších organismů nedokáže přežít.

Vědci také zjistili, že v okolí vadného vrtu se na hladině Mexického zálivu objevují mrtvé ohnivky. "Byly jich na hladině tisíce, prostě masově vymírají," řekl Kessler. Vědci nemají jiné vysvětlení tohoto jevu, než že dvacet až třicet centimetrů dlouhé tvory zabily jedovaté látky v ropě. Tvorové plují na hladině, protože jejich těla nafoukl zemní plyn.

Smrt velkého množství ohnivek může spustit řetězovou reakci. Jedním druhem, které to přímo ovlivní, jsou mořské želvy, uvádí oceánograf Laurence Madin.

Ohnivkami se podle něj také živí tuňáci a jiné druhy velkých ryb. "Pokud ohnivky umírají, protože se do jejich těla dostaly uhlovodíky, a pak je snědí želvy, dostanou se (uhlovodíky) do želv," řekl Madin. Není si ale jistý, zda by kvůli tomu želvy měly zdravotní problémy nebo umíraly.

Bakterie kvetou

Ropná skvrna také ovlivňuje potravní řetězec tím, že poskytuje obrovské množství potravy pro bakterie, které se živí ropou a zemním plynem. To jim umožňuje rozkvétat.

Zároveň však ropa blokuje sluneční svit, který potřebuje k životu fytoplankton - za normálních okolností základna potravního řetězce. Fytoplankton je potravou pro malé ryby, jako je menhaden (brevoortia), která slouží rybářům jako návnada.

Úbytek menhadenů by snížil počty tuňáků, chňapalů červených (lutjanus campechanus) a dalších druhů, které hrají důležitou roli pro rybolov v pobřežních oblastech Mexického zálivu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů