Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ropné skvrny dokazují, že planeta nemá plán B

Ropné skvrny dokazují, že planeta nemá plán B

Ropný únik z trosek plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu a ohromné přímé náklady na odstranění následků největší ekologické katastrofy v historii Spojených států jasně ukazují, že nastal čas hledat nová řešení našich energetických potřeb.

Stále ještě se spoléhá na ropu, která dosud přináší nemalé zisky, kdežto rozvoj nákladných nových alternativních technologií jde zatím na úkor zisků. A to je špatné. Neúspěšnost pokusů o zastavení úniku ropy v Mexickém zálivu ukazuje, že ropný průmysl dosáhl limitu svého technického potenciálu. Existující velké rezervy ropy jsou na těžko dostupných místech a mnohé leží v politicky nestabilních zemích. Zaměstnanci ropných společností nyní zápasí s těžbou ropy ze dna hlubokých oceánů a z věčně zamrzlé tundry či v oblastech, kde hrozí terorismus či se odehrávají občanské války. Roky levné a snadno dostupné ropy jsou ty tam.

V roce 2008 Virgin, Stagecoach, ARUP a několik dalších britských podniků vytvořily pracovní skupinu na zajištění nejvyššího stupně ropné a energetické bezpečnosti. Ve své nejnovější studii tato skupina uvádí, že zásobování světa ropou dosáhne své horní hranice v příštích deseti letech. Rostoucí potřeba ropy v rozvojových zemích a pravděpodobnost, že vlády a regulátoři určí mnohem přísnější bezpečnostní předpisy pro těžební společnosti, urychleně vyústí v hledání alternativy k ropě. Stačí si jen připomenout náklady - firma BP souhlasila s tím, že na kompenzaci lidí poškozených ropnou skvrnou v Mexickém zálivu zaplatí 20 miliard dolarů.

I když mnozí mají odlišný názor, přechod k alternativním pohonným hmotám na naší planetě je zcela možný. Vědci dosáhli obrovského pokroku ve vývoji větrných a solárních elektráren či výroby elektřiny na bázi biomasy. Tyto technologie se už využívají, podívejme se třeba na to, jak rychle se ve světě šíří větrné farmy. Gevo, jeden z nových podniků, podporovaný skupinou Virgin, využívá fermentace cukrové třtiny, obilnin a cukrové řepy k výrobě isobutanolu, což je ekologická látka, která může pohánět existující modely automobilů, a to bez jakékoli modifikace motorů.

Jednou z největších překážek, jíž nyní čelí podniky, vyrábějící energii z alternativních zdrojů, je nedostatečný rozsah odbytu. Pokud máme uspět, musí vlády na celém světě hledat cesty, jak podpořit novou infrastrukturu. Zvláště jde o to vytvořit nákladově efektivní systémy výroby a distribuce. Aby to fungovalo, potřebujeme získat větší počet odběratelů. Jen to pomůže novým podnikům zvýšit prodej, snížit náklady a přesvědčit ještě více zákazníků, aby tyto nové pohonné hmoty kupovali. Tak pronikavé změny vyžadují kapitál, jejž je možno získat jen kombinací státní legislativy a úsilí soukromých podniků.

Loni naše nadace Virgin Unite vytvořila skupinu podnikatelů, známou jako Carbon War Room, která pracuje na urychlení projektu nízkouhličité ekonomiky. Domníváme se, že nejlepší cestou k maximalizaci našeho úsilí je vytipovat si ty oblasti na trhu, kde dochází k největším ekologickým prohřeškům, a zaměřit se v nich na prosazení redukce kysličníku uhelnatého. Postupujeme tak, že sdružujeme podnikatele, nevládní organizace, vlády a podniky, aby v jednotlivých odvětvích vytipovali problémy, vytváříme pracovní skupiny a hledáme investice, jež by umožnily najít co nejrychlejší řešení. Stejně tak by měly postupovat vlády jednotlivých zemí.

O 20. století se kdysi myslelo, že je to věk snadno dostupné ropy, ale je čas toto tvrzení přepsat: snadno dostupná už ropa na naší planetě nikdy nebude. Čelíme výzvě najít skutečné alternativy, což dává šanci rozvinout nová energetická odvětví a vytvářet skutečné a setrvalé bohatství. Pokud tak neučiníme, riskujeme naše samotné přežití. Jak říká bývalý prezident Kostariky Jose Maria Figueres, můj kolega z Carbon War Room: "Planeta nemá žádný plán B".


AUTOR: Richard Branson
Zpracoval Miroslav Prchal.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů