Pátek, 19. dubna 2024

Ropná společnost zaplatí pokutu za toxické neštěstí v Africe

Ropná společnost zaplatí pokutu za toxické neštěstí v Africe

Nizozemský soud dnes vyměřil ropné společnosti Trafigura pokutu milion eur (25 milionů korun) za vyvezení toxického odpadu do Pobřeží slonoviny, kde v roce 2006 zabil nejméně 15 lidí a tisíce jich přiotrávil. Zároveň odsoudil k podmínečným trestů vězení jednoho ze zaměstnanců společnosti a také ukrajinského kapitána lodi, která odpad do Afriky dopravila.
Společnost v roce 2007 zaplatila Pobřeží slonoviny 160 milionů dolarů za likvidaci škod způsobených toxickým odpadem, svou vinu na neštěstí ale popřela. Dnešní rozsudek je prvním právním postihem firmy. Dosud byli v souvislosti s případem odsouzeni dva muži z Pobřeží slonoviny, kteří zařídili rozvoz odpadu na jednotlivé skládky ve městě Abidžan.
Podle nizozemského soudu Trafigura dostatečně neinformovala o nebezpečnosti odpadu, který byl vyvezen z přístavu v Amsterdamu. K podmínečnému trestu šesti měsíců vězení byl odsouzen zaměstnanec společnosti, který odvoz zprostředkoval. Kapitán lodi Probo Koala, která odpad vyvezla, dostal rovněž podmínečný trest vězení, ale o měsíc nižší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů