Čtvrtek, 18. dubna 2024

V prachatické Madetě unikl čpavek, jeden člověk se ho nadýchal

V prachatické Madetě unikl čpavek, jeden člověk se ho nadýchal

V areálu prachatického podniku Madeta uniklo dnes ráno ze zásobníku 40 litrů čpavku, z toho deset litrů se dostalo do ovzduší. Jednoho muže čpavek popálil, záchranáři ho museli převézt do nemocnice, kde zatím zůstává. ČTK to sdělila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů a mluvčí Madety Barbora Daňková.

Ihned po úniku čpavku opustilo 60 zaměstnanců zasažený prostor. Prachatičtí hasiči museli srážet oblak čpavku proudy vody. "Náš zaměstnanec patrně pochybil při manipulaci se zásobníkem, a způsobil si tím i popáleniny horní části těla," sdělila k příčině havárie mluvčí Madety Barbora Daňkov. Záchranáři převezli zraněného do nemocnice, kde zůstane na pozorování. Nemělo by však jít o vážné zranění.

Policie po havárii upozornila na událost obyvatele okolních domů, kteří si měli zavřít okna, aby se jim čpavek dovnitř nedostal. Hasiči o situaci informovali také prachatického starostu a pracovníka krizového řízení městského úřadu.

Havárie nijak neovlivnila výrobu Madety ani jí nezpůsobila finanční ztráty. "Tahle záležitost nemá na chod vliv, navíc se ji podařilo hasičům rychle vyřešit," uvedla Daňková.

Čpavek je bezbarvý velmi štiplavý plyn, který při vdechování poškozuje sliznici.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů