Pátek, 19. dubna 2024

BP čelí pokutě deset miliard dolarů za znečištění ovzduší

BP čelí pokutě deset miliard dolarů za znečištění ovzduší

Nadnárodní těžební koncern BP čelí ve Spojených státech žalobě o více než deset miliard dolarů (přes 187 miliard Kč) za znečištění ovzduší karcinogenními látkami. Uvedla to dnes agentura Reuters. Hromadnou žalobu podalo u federálního soudu v Houstonu více než 2000 lidí, BP nicméně obsah žaloby odmítá. Vedle problémů s likvidací škod po havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu je to další problém, který musí firma řešit.

Žalobci se opírají o události z letošního dubna a května, kdy BP ve své obří rafinerii v americkém Texas City vypustila do ovzduší obrovské množství škodlivých látek. BP sice úřadům v USA událost nahlásila, tvrdila však, že na vině byla chybná funkce její krakovací jednotky. Podle žalobců je ale problém jinde.

"Aby nepřišla BP o zisky, kdyby jednotku odstavila, místo toho vypustila do atmosféry tisíce kilogramů jednoho z nejškodlivějších a smrtelně jedovatých karcinogenů. Vystavila tak nebezpečí nic netušící zaměstnance v rafinerii, stejně jako obyvatele přilehlých oblastí," píše se v soudních dokumentech.

Firma příslušnému úřadu v Texasu oznámila, že od 6. dubna do 16. května z její krakovací jednotky uniklo do ovzduší více než 500.000 liber (zhruba 227.000 kilogramů) chemikálií. BP také uvedla, že zhruba ve stejné době se do atmosféry kvůli údajné poruše ultracrackeru dostalo kolem 17.000 liber (asi 7700 kg) benzenu.

"Podle našeho vyhodnocení situace a příslušných okolností společnost BP nepředpokládá, že existují důvody pro výplatu nároků v souvislosti s touto událostí," řekl mluvčí BP Michael Marr. "BP takové nároky neuznává, ani je nebude proplácet," dodal. Žaloba nicméně uvádí, že objem benzenu, který do ovzduší unikal, je asi čtyřicetinásobkem povoleného limitu.

Žaloba o více než deset miliard dolarů představuje pro BP další problém. Firma už totiž řeší dopady ekologické katastrofy, kterou způsobil její poškozený vrt Macondo v Mexickém zálivu. Od dubna z vrtu uniklo odhadem 4,9 milionu barelů ropy, za což BP hrozí pokuta možná až 20 miliard dolarů (skoro 374 miliard Kč). Havárie a následný únik ropy představuje největší ekologickou havárii v dějinách USA.

BP už na likvidaci škod po havárii vynaložila více než čtyři miliardy dolarů, celkové náklady ale budou mnohem vyšší. Firma v této souvislosti ve druhém čtvrtletí odložila stranou zhruba 32,2 miliardy dolarů (více než 600 miliard Kč) a v následujícím roce a půl chce prodat majetek až za 30 miliard dolarů. Na nátlak americké vlády navíc BP souhlasila, že v dalších čtyřech letech převede 20 miliard dolarů na vázaný účet, z něhož se budou vyplácet nároky lidem, které havárie připravila o živobytí.

Akcie BP od 20. dubna, kdy plošina explodovala a dva dny nato se potopila, ztratily polovinu hodnoty a klesly nejníže za posledních 13 let. Od té doby se sice částečně vzpamatovaly, jejich kurz je ale stále ještě nižší skoro o 40 procent. Dnes dopoledne se jedna akcie BP prodávala asi za 409 pencí, a ztrácela tak jedno procento. Před havárií akcie stály více než 650 pencí a byly v blízkosti ročního maxima.

Pokuta, kterou bude muset BP za havárii v Mexickém zálivu zaplatit, prozatím nebyla vyčíslena. Záležet bude na výkladu zákona, tedy hlavně na tom, zda se firma při provozu ropné plošiny dopustila hrubého zanedbání povinností. Pokud soud rozhodne, že ano, pak může pokuta činit až 21 miliard dolarů. Při výpočtu se bude vycházet z objemu ropy, která unikla do moře.

Rafinerie Texas City je třetí největší v USA, denně je schopna zpracovat až 465.000 barelů ropy. Její provoz už se dříve neobešel bez vážných problémů, například v roce 2005 tam došlo k výbuchu, který si vyžádal 15 lidských životů a na 180 zraněných. Úřady za to pak firmě udělily rekordní pokutu 87,4 milionu dolarů. Dvě třetiny částky tvořila pokuta za to, že BP některá bezpečnostní rizika neodstranila ani po havárii.
"BP v průměru vypouští chemikálie dvěstěkrát, někdy i čtyřistakrát za rok. Úřady nejsou schopny přimět BP k tomu, aby se řídila našimi zákony o vypouštění emisí a předepsaná výše trestů je příliš nízká," podotkl právní zástupce žalobců Tony Buzbee. "Co je moc, to je moc," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů