Pátek, 29. března 2024

Ameriku z ropy hlava nebolí

Ameriku z ropy hlava nebolí

Podařilo se, fyzika zvítězila. Tíha vrtací emulze, kterou BP pouští do havarovaného vrtu, byla včera větší než tlak ropy, která se od 20. dubna drala ven z potrubí na dně Mexického zálivu. Největší ropný únik je zastaven a nyní je čas na velké poučení z krizové historie, které v uplynulých týdnech avizovali jak prezident Obama, tak americký Kongres.

V tuto chvíli to ovšem vypadá, že se nestane nic. Nothing, zero, nada, nil - jak ze sebe vysypou americké děti, když chtějí říct, že máte fakt smůlu.

Pentagon pod ropou

A pozoruhodné je, že Američanům to ani moc nevadí. S větším zájmem si možná přečtou informační perličku, že uniklá ropa by naplnila okolo 300 olympijských bazénů nebo budovu Pentagonu do výšky sedmi metrů, než by je zarazilo, že Senát v úterý na neurčito odložil návrh zákona. Toho, který měl zpřísnit kontrolu těžařských firem, dát více peněz na regulační dozor a zrušit současný strop 75 milionů dolarů, jako horní hranici finanční zodpovědnosti firem za případné škody.

Vůdce demokratů v Senátu Harry Reid automaticky obvinil republikány, že návrh zablokovali, jenže mezi principiální odpůrce patřili i jeho demokraté, například senátorka za Louisianu Mary Landrieuová. Z jejího pohledu jde o špatný zákon, neboť by mohl firmy odradit od rozvoje těžby, na čemž by byla Louisiana bita.

Takže zatím nebude nic. Rahm Emanuel, šéf kanceláře Bílého domu, tentokrát může zapomenout na své okřídlené rčení podle něhož "žádní krize nesmí být promrhána". V dramatickém proslovu k Američanům z Oválné pracovny sice prezident Obama v polovině června horoval, že ropná skvrna je důsledkem americké závislosti na ropě, a že to se teď konečně musí změnit. Bez politického kapitálu, který spotřeboval jinde, ale šlo jen o rétorické cvičení. A také pak jen sledoval, jak Senát nejdříve odkládá jeho velký energetický zákon a nyní tedy i mnohem skromnější návrh, který by už jen zpřísnil těžbu.

Říká se, že ryba smrdí od hlavy, ale tohle není ani tak Obamovo selhání, jako spíše uplatnění jednoduchého principu poptávky a nabídky v politice. Američané v současnosti nemají na obdobné zákony apetit. Ve stejné době, kdy americké domácnosti zavádějí systém obálek na výdaje, na účty za elektřinu a jiné nezbytnosti, jim slova o čistých energiích znějí dost odtažitě.

Nylonky od děvčat z Hooters

A ropná těžba z jejich pohledu není problematickým řešením s možnými nepříjemnými důsledky, ale nezbytným, relativně levným zdrojem, na který jsou zvyklí. Havárii v Mexickém zálivu Američané podle průzkumů vnímají jako selhání a průšvih BP, ale v zásadě to neovlivnilo názor veřejnosti, která většinově schvaluje ropnou těžbu v pobřežních vodách.

A upřímně řečeno: Američany zas ropná havárie tolik nevzrušovala. Možná sem tam, když v televizi sledovali ropou obalené pelikány. Šest týdnů od katastrofy darovali Američané na záchranné operace 4 miliony dolarů. Jen pro srovnání: po hurikánu Katrina se do týdne sešlo 580 milionů a po zemětřesení na Haiti se do dvou týdnů sešlo milionů 650. Popisem současné společenské "účasti" byl spíše závazek řetězce restaurací Hooters, jehož spoře oděné servírky věnovaly 100 000 nylonek na výrobu pontonových zábran.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů