Čtvrtek, 28. března 2024

Rezavá voda a elektro na odpis

V místech, kde ještě před dvěma dny vedla hlavní heřmanická silnice, jsou v pondělí odpoledne vidět jen roztrhané cáry asfaltu a jílu. Uprostřed plátů, mezi kterými tryská divoká kalná řeka, stojí modrá cisterna s nápisem PITNÁ VODA.

Rezavá voda a elektro na odpis

Kolem pobíhá desítka promoklých hasičů a všechnu vodu vypouští rovnou do bahnité stoky. "Co s ní máme dělat? Tak si čuchněte," říká jeden z nich. Uvnitř obří kádě se válí rezavá tekutina, dost špatná i na uklízení, natož na pití. "Je to voda ze státních rezerv. Poslali nás sem s ní, ale je na nic. Lidi si musí vystačit s vodou z PET láhví," krčí rameny ztrhaný hasič.

Vesnice Heřmanice, vzdálená jen pár kilometrů od severočeského Frýdlantu, patří mezi ty, které víkendové povodně zasáhly plnou silou. Zdejší potok se rozvodnil v sobotu ráno, a jak popisují místní, "doslova během pěti minut byla voda všude". Valící se masa bláta, vody a polámaných stromů nejenže potrhala silnici a mosty, čímž odřízla obec s dvěma sty obyvateli od zbytku světa, ale vystoupala až do druhých pater domů a několik starých roubených stavení strhla. A řada z domů, které zbyly, stojí tak napůl: chybí jim průčelí, střecha, mají vytlučená okna.

Místo zdi výhled

Dva dny po ničivé smršti vypadá kdysi malebná vesnička jako po útoku. "Vrátil jsem se z nákupu, zaparkoval auto a sotva jsem si stačil sednout do křesla, divoká voda mi rozrazila dveře v předsíni," říká pětašedesátiletý Jiří Listopad. Teď má jeho ložnice tři stěny, čtvrtou vzala voda. Místo zdi vidí přímo na silnici; část stavení je pryč, druhá má narušenou statiku.

"Nevím, jestli to ještě půjde opravit. Budu doufat, že snad nějak ano. Kluci z práce snad pomůžou. Je mi z toho do breku. Před měsícem jsem odešel do důchodu, všechno jsem tu spravil a nakoupil spoustu nových věcí," zoufá Listopad. Ani on, stejně jako mnozí z jeho sousedů, totiž nemá dům pojištěný. "Před pár lety mi zvedli pojistku na deset tisíc ročně. Na to jsem neměl, tak jsem smlouvu neprodloužil," lituje muž, jehož musel v sobotu evakuovat z rozpadlého domu vrtulník.

Chybí těžká technika

Divoká řeka, která se vsí pořád ještě valí, rozdělila obec ve dví. Lidé se dostávají z jednoho břehu na druhý po dlouhých prknech. Všude se povaluje harampádí, které sem doplavalo z okolních vesnic. Hračky, oblečení, kosmetika, kusy aut...

Větina zdejších se už ale oklepala z prvotního šoku a začíná se s vyhazováním promáčených věcí. I to, co voda nevyplavila, je stejně na odpis. "Všechno je na vyhození. Do všeho se dostalo bláto, prostě to nabereme na vidle a hodíme na skládku," křičí se slzami v očích Marie Rajhartová. Zrovna vyhazuje elektroniku ještě zabalenou v krabicích.

Její dům voda zaplavila ze dvou třetin. S vyvážením bahna jí pomáhají dobrovolní hasiči. "Jsem za to vděčná, ale raději bych tu viděla armádu s těžkou technikou. Potřebujeme kontejnery a bagry. Nic z toho nám sem ale ani po dvou dnech neposlali," mává rezignovaně rukama.


Povodně 2010 v datech a výrocích

Jde o zdanění těch nejbohatších, tady dává každý suchý těm mokrým, to je vyjádřeno tou stovkou měsíčně.
Radek John
ministr vnitra

Všude v Evropě tyto věci řeší stát. Budeme chtít, aby se k tomu stát nějak postavil. Měl by se vytvořit zajišťovací fond, do kterého stát bude ročně přispívat nějaké finanční prostředky.
Jaroslav Palas
hejtman Moravskoslezského kraje

Kromě využití zakázek malého rozsahu mohou zadavatelé v postižených oblastech uplatnit i jednací řízení bez uveřejnění. Tento postup je rychlý a operativní, je nicméně omezen pouze na krajně naléhavé případy.
Petr Rafaj
šéf antimonopolního úřadu

Den po povodních

Záplavy zablokovaly provoz na několika tratích, Hřenskem protekla voda jako Vltavou

Bez vlaků

V Libereckém a Ústeckém kraji zůstalo po víkendových záplavách uzavřeno šest vlakových tratí. Na Liberecku to jsou úseky mezi Raspenavou a Bílým Potokem, Libercem a Černousy, Benešovem nad Ploučnicí a Jedlovou a Frýdlantem a Jindřichovicemi. Na Ústecku České dráhy uzavřely tratě z Děčína do Benešova nad Ploučnicí a z Velkého Března do Boletic.

Turistické utrum

Kvůli povodním se na severu Čech uzavřelo několik památek a turistických lákadel. Kromě Hřenska, z nějž se vyráží na Pravčickou bránu, se neotevřely brány přírodní rezervace Peklo na Českolipsku a voda zničila přístupové cesty také do frýdlantského zámku. Turisté se nedostanou ani do údolí Robečského potoka.

Zavřené Hřensko

Na celý den se včera uzavřelo Hřensko na Děčínsku, kde povodeň vážně poškodila most i silnice. Naplavené kameny a kusy asfaltu likvidovala těžká technika. Starosta škody ve městě na hranici s Německem odhadl na sto milionů korun. Když v neděli kulminovala záplavová vlna, korytem říčky Kamenice protékalo stejně vody jako Vltavou v Praze.

Tisíce lidí bez proudu

Velká voda odstřihla stovky domácností od elektrické energie a od dodávek plynu. Bez plynu bylo včera asi čtyři tisíce domů, bez elektřiny zhruba tisícovka. Společnosti RWE i ČEZ slibovaly, že s odstraňováním závad by měly být hotové maximálně během několika dnů. Jen v Chrastavě si opravy vyžádají až několik týdnů.

Situace u sousedů

Na jihu Polska a v Sasku se začalo s odklízením trosek a do postižených obcí měla začít proudit finanční pomoc. S velkou vodou na Nise nyní bojuje severněji položené Braniborsko, kam kolem poledne dorazila povodňová vlna. Výše škod, které voda v obou státech napáchala, zatím nebyla vyčíslena. Symbolem polských povodní se stala Bogatyně nedaleko českého Hrádku nad Nisou, kde vodní živel strhl na deset domů.

Helikoptéry místo sanitek

Voda v některých oblastech ztížila přístup k lékařské péči, nejhůř na tom je Frýdlantsko. O víkendu tam dokonce museli po roce opět otevřít porodnici, lidé se totiž nemohli dostat do Liberce. Na svět tam přišla díky tomu čtyři miminka. Záchranáři v severočeském výběžku kvůli poničeným ordinacím doktorů a zdevastovaným silnicím nasadili také helikoptéry.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Odříznuto
V Hřensku na Děčínsku velká voda poškodila most i silnice.
foto: čtk

Povodeň v Polsku
Nejvíce zasaženou obcí v Polsku byla Bogatyně.
foto: čtk/ap

Nenápadný potok ničil
Potok v severočeských Heřmanicích v sobotu ukázal, co "umí". Valící se masa bláta, vody a polámaných stromů potrhala silnici a mosty a poničila i několik domů.
foto: hn - filip jandourek

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů