Pátek, 29. března 2024

Berlín má "rohlíkovou" aféru

Berlín má "rohlíkovou" aféru

Okurková sezona se zjevně netýká jen novinářů, ale i politiků. Jednu z nejbizarnějších kauz v Německu rozpoutala poslankyně berlínského regionálního parlamentu za stranu Zelených Claudia Hämmerlingová, když obvinila spolkového prezidenta Christiana Wulffa z neekologického chování.

Bývalý dolnosaský premiér si totiž nechává dovážet oblíbené pečivo ze 300 kilometrů vzdáleného Hannoveru od renomovaného pekaře Jochena Gauese. Poslankyni vadí množství benzinu, které dodávky spálí během přepravy. Podle ní je to zbytečné. "V Berlíně můžete sehnat vynikající chleba," cituje Hämmerlingovou týdeník Der Spiegel.

Ona i další ekologičtí aktivisté argumentují, že potraviny by se měly především konzumovat v místě, kde jsou vyrobeny. "Já a moje rodina si naše milované duryňské klobásy také nevozíme do Berlína, ale dáváme si je jen o dovolené," říká Hämmerlingová.

Regionální poslankyni podpořil i předseda berlínské živnostenské komory Wolfgang Rink. "Určitě není pravda, že by berlínští pekaři nedokázali vyrobit kvalitní chéb," řekl týdeníku Der Spiegel. Podle něj je ve městě několik pekáren vyrábějících pečivo tradičním způsobem stejně jako Gaues, někteří mají dokonce i své vlastní mlýny.

Hannoverský pekař své výrobky hájí. "Můj chléb se dělá ručně a má špičkovou kvalitu," brání se. "Pokud berlínští pekaři nemohou dosáhnout naší kvality, tak by měli změnit vybavení, třeba pece," myslí si.

Tradiční pekař Jochen Gaues z Hannoveru v Berlíně nezásobuje jen prezidentský palác Bellevue. Je považován za patrně nejlepšího německého pekaře a dodává pečivo do třetiny z devíti restaurací, které mají tři michelinské hvězdičky.

Seznam jeho slavných klientů je dlouhý. Je na něm mimo jiné herec Jack Nicholson, španělský král Juan Carlos nebo hráči německé fotbalové reprezentace. A ironicky také bývalý ministr zahraničí Joschka Fischer, jeden z nejvýznačnějších představitelů Zelených.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů