Pátek, 29. března 2024

Průmysl a životní prostředí si už nejdou po krku. Náhoda?

Průmysl a životní prostředí si už nejdou po krku. Náhoda?

Názory na aplikaci zdrojů obnovitelné energie se různí. Jedni se snaží zavádět zelenou energii stůj co stůj i za cenu dotací, jiní by nechali energetickou politiku spíše na neviditelné ruce trhu. Málokterá ministerstva byla vždy tak ideově protichůdná jako resorty životního prostředí a průmyslu a obchodu.

Navzdory vytyčení stejných cílů, se obě ministerstva lišila způsobem, jakým lze ,,čistého vzduchu" dosáhnout. Ve vládě Petra Nečase však teprve podruhé v historii usedli na křesla ministři z jedné partaje a nezřídka spolu souhlasí. Jak politika Pavla Drobila (ODS) tak Martina Kocourka (ODS) spolu až překvapivě vzájemně souzní.

Nejsme konkurenti

,,MŽP je pro MOP partner, nikoli spojenec. To, že se v některých věcech shodujeme, je výsledkem důkladných jednání a následných kompromisů," uvedl ministr Kocourek pro ParlamentníListy.cz

,,Politika pana Drobila má pro budoucnost ministerstva životního prostředí sebezničující sklony," varuje oproti tomu někdejší kandidát na předsedu Strany zelených Matěj Stropnický. Podle něj Drobilova politika v podstatě kopíruje ministerstvo průmyslu a obchodu, úmyslně si zužuje své pole působnosti a dělá vše proto, aby mohlo být ministerstvo v rámci šetření zrušeno jako neužitečné.

Žádné dotace do fotovoltaiky

Rozvoj fotovolatických článků a dotací do takto vyrobené energie má pravděpodobně útrum. "Fotovoltaika je velkým zločinem ekonomiky," pronesl v minulosti Pavel Drobil. Podle něj navíc jakákoli dotace alternativních zdrojů křiví trh, ceny a zdražuje v konečném důsledku elektrickou energii, na což doplatí najmě spotřebitel.
,,Fotovoltaika je nejmarkantnější případ rozvoje obnovitelných zdrojů, je to jeden z byznysů, který je dotován, tím je trh pokřiven. Navíc český průmysl z toho moc profitu nemá, naopak, na fotovoltaice profitují především asijské země," přidává souhlasně Kocourek.

Jádro pudla

Jelikož elektrická energie patří k největším a nejvýnosnějším exportním artiklům ČR, i zde se oba ministři shodují na dostavbě reaktorů Temelína a pokud možno tak i na rozšíření Dukovan a Jaslovských Bohunic, ačkoli podle Martina Kocourka to není možné stihnout v horizontu 10 let. Celá jaderná snaha je navíc umocněna obrovskými investicemi ČEZu ve východní Evropě a na Balkáně a Drobilovým slibem vyčistit vzduch na severní Moravě. "Bývalý ministr Martin Bursík podle Drobila nenašel odvahu se prát za Temelín, ačkoliv mu muselo být jasné, že jádro je důležité i pro ochranu klimatu," uvedl Drobil.

Uhelné prázdniny

Už před příchodem Pavla Drobila na ministerstvo bylo z programu ODS jasné, že k prolomení limitů těžby hnědého uhlí nedojde. Všechno vytěžené hnědé uhlí se totiž spotřebuje v ČR. Jiná situace je ovšem v oblasti černého uhlí, to je ze cca 40% vyváženo a z těžby plynou četné zisky do státní pokladny. Pokud se nepodaří jádrem nahradit hnědouhelné výpadky je docela možné, že Martin Kocourek svoje odmítavé stanovisko přehodnotí.

www.parlamentnilisty.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů