Sobota, 20. dubna 2024

Sedmá generace 4-2010: Avatar na Zemi

Budou se peruánské kmeny ohrožené těžbou bránit do posledního muže? Kdo klade klacky přes solární panely? Jak fungují emisní kalkulačky? Co jsme si to ve volbách naDrobili? Vítězem v boji o vichřicí polámané Tatry se stává...? Komu všemu voní plynovod Nabucco? S greenwashingem na věčné časy? Karel Marx - zelený a aktuální? Jak velkou odvahu ukrývá dvoumilimetrový Tobiáš Lolness? Jsou ekologové zbabělí? Co prožíval Gary Snyder na vrcholcích?

Sedmá generace 4-2010: Avatar na Zemi

Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete ve čtvrtém letošním čísle časopisu Sedmá generace.

Jelikož se jedním z klíčových slov letošního roku stal Avatar, v hlavním tématu nového čísla 7.G jsme se porozhlédli, kde a jak se vede nerovný boj o náš pozemský blahobyt. Dokumentarista Viliam Poltikovič v rozhovoru sděluje zážitky z cesty k indiánským kmenům na území Peru, čelícím tlakům těžařských firem a limské vlády. Kulturní antropolog Tomáš Boukal přibližuje osudy západosibiřškých Chantů, Mansijců či Něnců, jimž se nedaří vzdorovat síle peněz a ekonomických spojených s těžbou ropy a plynu. Kulturolog Martin Soukup nás přenese na Novou Guineu s otázkou, jak se vede místním komunitám v první národní chráněné oblasti Papuy-Nové Guineje. Na závěr tématu pak Joanna Eedeová v článku Léky z přírody připomíná, že pokud nebudeme chránit právo domorodých kmenů na půdu, ztratíme nejen jejich rozsáhlé znalosti léčivých rostlin, nýbrž i mnoho léků, které teprve čekají na objevení.

Naďa Johanisová si tentokrát pro seriál Ekonomičtí disidenti vybrala zapomínaného i znovuobjevovaného Karla Marxe. V Sociálních světech Jana Kellera se dozvíme, komu všemu ne/pomáhá pomocná elita politiků, manažerů a mediálních celebrit. Volný seriál praktických eko-rad pokračuje přeletem nad emisními kalkulačkami, s jejichž pomocí Veronika Fišerová srovnávala, nakolik ekologické jsou cesty vlakem, autem, autobusem nebo letadlem. V pravidelné reportáži tentokrát Zuzana Vlasatá zajela do valašské Tiché, kde dostala od místního podivína Pavla Knebla hrábě do ruky a vyslechla si jeho základní teze "primitivní ekologie".

Sekce Drobnohled přináší ohlédnutí za posledním děním na solární frontě; Karel Polanecký s Martinem Mikeskou dokládají, proč se České republice - mediální bouři navzdory - budou solární elektrárny hodit. Ředitel Hnutí DUHA Petr Machálek se v komentáři Co jste nám to naDrobili? zamýšlí nad ekologickou perspektivou nové české vlády. Po půldruhém roce si 7.G všímá fenoménu greenwashingu neboli pouhého natírání věcí nazeleno - Ondřej Rešl při něm přistihuje firmy BP, McDonald´s nebo Procter & Gamble. Lidskoprávní náklady výstavby plynovodu Nabucco. "strategicky" přehlížené evropskými elitami, následně ozřejmuje Greig Aitken z organizace CEE Bankwatch Network. A visegradské okénko vyplnila rekapitulace pětiletého boje o podobu Tater po ničivé vichřici z pera Ľubici Trubíniové.

Zkrátka nepřijdou ani ctitelé a ctitelky kulturních děl: Kateřina Rezková sleduje osudy knižního hrdiny Tobiáše Lolnesse ve stejnojmenném ekologickém podobenství Timothéea de Fombellea; Petr Švec se zamýšlí nad čerstvě přeloženou sbírkou básníka Garyho Snydera Nebezpečí na vrcholcích; Jan Miessler komentuje dokumentární film The Cove zachycující masakrování delfínů japonským rybáři, Bohuslav Binka pak knihu Climate cover-up Jamese Hoggana, mapující finty popíračů globálních změn klimatu. Stopy automobilismu ve výtvarném umění na konci Kulturní Zahrady vysledovala Lenka Kukurová.

V závěrečném profilovém rozhovoru malíř a kompostér Vladimír Kokolia vysvětluje, jaký zaujmout základní postoj (nejen) před plátnem nebo z čeho vyvěrá jeho ekologické povědomí: "Zvířata nezabíjím možná proto, že to by byl důkaz, že existuju. V hlavě mám hromady odpadu, ze kterého tahám matroš pro své kreslení, sebenesmyslnější myšlenku recykluju."

Úspěšné recyklace přeje redakce Sedmé generace.

Přečíst vybrané texty z čísla a vyplnit kvíz o předplatné 7.G můžete na www.sedmagenerace.cz.

Seznam všech článků tištěného čísla 04/2010

Vojtěch Pelikán

Avatar na Zemi

Na mnoha místech Země moc dobře vědí, že film Avatar není naivní vyprávěnkou. V tomto čísle Sedmé generace jsme se proto rozhodli "zřít", kde a jak se vede nerovný boj o náš blahobyt.

Zuzana Vlasatá

Valašský ostrov pozitivní deviace

"Jít bez kozy je jako jít bez nohy," říká enfant terrible Pavel Knebl z Tiché, podle něhož žijeme ve společnosti, která se bojí, že toho stále nemá dost. A šokuje ji každý kozí bobek před garáží.

Karel Polanecký, Martin Mikeska

Let the Sunshine In

Kdybychom vedle sebe naskládali všechny fotovoltaické panely, které dnes v České republice vyrábějí elektřinu, pokryjí plochu tří set hektarů. Proč se nám, mediální bouři navzdory, budou solární elektrárny hodit?

rozhovor s Vladimírem Kokoliou

Maluju odpad a připravuju půdu

Uznávaný malíř a držitel titulu Miss Kompost 2007 nám poodhalil některé své základní postoje - navzdory varování, že "dělat se mnou rozhovory je strašný" a že "od tý doby, co mám blog, nemám co říct, protože ho jen recykluju".

Blažena Hušková

O Zuzance a Modrém měsíci aneb Proč je dobré čichat k hlíně

Chcete vědět, jak to chodí na biofarmě Luna Bleu ve Vermontu, kterou vede houslistka a cellistka Suzanne? (vyšlo pouze na webu 7.G)

rozhovor s Viliamem Poltikovičem

Raději se budou bránit do posledního muže

Když se režisér Viliam Poltikovič vydal s popularizátorem šamanismu Petrem Chobotem do nitra peruánského pralesa, asi stěží se mohli připravit na všechno, nač po cestě narazí. Zkušený autor duchovně orientovaných filmů zejména z Tibetu (například V kruhu znovuzrození) či třeba dokumentu Jak se žije vegetariánům ale vskutku nečekal, jaké "avatarovské" drama se před nimi začne rozkrývat.

Tomáš Boukal

Záře(z) nad tajgou

Západosibiřští Chantové, Mansijci či Něnci nepodlehli komunistické ideologii, ale nedaří se jim vzdorovat síle peněz a ekonomických zájmů, která do jejich tajgy a tundry přichází v posledních několika desetiletích s těžbou ropy a plynu.

Martin Soukup

O stromových klokanech a kmenových lidech

V severovýchodní horské oblasti ostrova loni vznikla vůbec první národní chráněná oblast Papuy-Nové Guineje. Je domovem nejen mnoha místních komunit, ale také jednoho ohroženého druhu klokana stromového. Jak se jim vede?

Joanna Eedeová

Léky z přírody

Západní medicína vděčí domorodým kmenům za mnohé, od léků proti bolestem po léky na malárii. Pokud však nebudeme chránit jejich právo na půdu, ztratíme nejen jejich rozsáhlé znalosti léčivých rostlin, nýbrž i mnoho léků, které teprve čekají na objevení.

Naďa Johanisová

Karel Marx: Kapitalismus zničí sám sebe

Za minulého režimu jsme odvar jeho myšlenek chtě nechtě polykali ve škole, v zaměstnání, v médiích i na ulici. Po Listopadu jsme s úlevou sňali jeho portréty ze stěn a zapomněli na něj. Zdá se ale, že se Marx odmítá odebrat na smetiště dějin...

Jan Keller

Pomocná elita

Na rozdíl od diskrétní elity, o jejíž existenci se téměř nedozvídáme, o těch, kdo patří do elity pomocné, slýcháváme velice často. Můžeme sem zařadit politiky, špičkové manažery, nejúspěšnější profesionály a mediální celebrity všeho druhu. Zatímco diskrétní elita žije ze svých rozsáhlých majetků a finančních aktiv, hlavním zdrojem existence elity pomocné jsou příjmy z její profesní činnosti a zastávaných funkcí, ať již v oblasti ekonomické, politické anebo mediální.

Ľubica Trubíniová

Tatry po piatich rokoch: ring voľný

Mesiac pred Vianocami 2004 skosila veterná smršť 12 tisíc hektárov smrekových monokultúr vo Vysokých Tatrách. Obnova Tatier po smršti zatlačila do úzadia ostatné environmentálne problémy a niekoľko rokov pútala pozornosť celej spoločnosti. Spor medzi ochrancami prírody a lesníkmi o odstraňovanie následkov smršte vzápätí prerástol do boja o budúcu podobu Tatier, a zástupne aj ďalších slovenských hôr. Spočiatku bol tento boj celkom vyrovnaný. Aký je v súčasnosti?

Petr Machálek

Co jste nám to naDrobili?

Jaká bude ekologická politika nové české vlády? Zatím je možné hodnotit pouze text koaliční smlouvy a personální složení ministerstev, která nejvíce souvisejí s ekologickou agendou. A obé nevěstí mnoho dobrého.

Veronika Fišerová

Jak cestovat nez rance emisí

Jet vlakem, autem, autobusem nebo letadlem? Letadlo je asi nejméně ekologický způsob, ale je v tom vlastně opravdu takový rozdíl? Stojí mi za to hledat jiné způsoby dopravy? Při každé cestě si ale můžete vybrat, máte-li jasná čísla a argumenty - kalkulačku emisí skleníkových plynů.

Ondřej Rešl

S greenwashingem na věčné časy (a někdy jinak?)

Sedmá generace 1/2008 přinesla článek Víta Kouřila a Jana Miesslera Čerstvě natřeno. Zn.: na zeleno, ve kterém autoři přiblížili teorii a praxi greenwashingu v byznysu a politice. Tento článek se pokusí zaměřit na užší výsek natírání na zeleno, vztažený k ochraně klimatu.

Greig Aitken

Pateticky prázdny Nabucco

Čo sa skrýva za vojenskými operáciami Západu v strednej Ázii, nehovoriac o menej agresívnych - ale rovnako kontroverzných - obchodných pletkách s najpochybnejšími režimami sveta?

vk

Librarium

Kapitalistický realismus - Toulky přírodou - Tři sociální světy - Zvířata jsou chytřejší, než byste si mysleli - Pospolitosti nikdy dosti - Přírodní stezkou

Petr Švec

Nebezpečí na vrcholcích

Gary Snyder vydal v roce 2004 po více než dvaceti letech sbírku původní poezie Nebezpečí na vrcholcích (Danger on Peaks), která nyní vychází v češtině v překladu Luboše Snížka. Ve světě byla většinou přijímána pozitivně s úlevným zjištěním, že autor se zatím nestal pouhým pořadatelem svých spisů a strážcem vlastního odkazu. Jak si tedy ve srovnání s úctyhodným celoživotním dílem jeho poslední sbírka stojí?

Bohuslav Binka

Podivný svět popíračů a stíny jejich kritiků

Každá kniha nese, kromě zamýšleného poselství autora, také určité neplánované sdělení. Sadistické pasáže v knihách Dostojevského vypovídají mnohé nejen o realitě Ruska druhé poloviny 19. století, ale také o podivném mentálním světě jejich autora. Sám za sebe nedokážu rozhodnout, zda na mě v případě knihy Climate cover-up Jamese Hoggana působí více zamýšlená či nezamýšlená rovina sdělení - obě jsou totiž nadmíru zajímavé.

Kateřina Rezková

Élan vital Tobiáše Lolnesse

Věděli jsme, že náš výčet zelených románů v 7.G 5/09 nemůže být úplný, ale že jsme vynechali tak proslulé ekodílko pro děti, to jsme věru netušili. Ale nemohli jsme za to, jeho hlavní hrdina Tobiáš je totiž velmi nenápadný. Měří sotva dva milimetry a jeho světem je jediný velký strom.

Jan Miessler

Tentokrát o delfínech a Japoncích

Pokud se filmová recenze z minulého čísla Sedmé generace věnovala především tuňákům, aktuální Promítačka se zaměří na delfíny. Tedy vlastně na japonské rybáře z města Taidži, kteří delfíny nemilosrdně masakrují, na americké aktivisty, kteří úzkostlivě tajené ukrutnosti rybářů hodlají nafilmovat a zveřejnit, a na osobní příběh jednoho "krotitele delfínů", který nejprve deset let pomáhal delfíní byznys budovat, a nyní se ho už pětatřicet let pokouší zastavit.

Lenka Kukurová

V hlavnej úlohe: automobil

Od svojho masového prieniku do bežnej skutočnosti človeka sa začal automobil vyskytovať aj ako námet výtvarného umenia. Autá sa od začiatku minulého storočia objavovali na maliarskych plátnach, vyrábali sa z nich sochy, používali sa pri happeningoch, vyskytovali sa vo videách, fotografii. Keďže automobil je výrazným symbolom na spotrebu zameranej spoločnosti, táto symbolická hodnota poslúžila v mnohých dielach na jeho glorifikáciu, ale často aj kritiku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů