Čtvrtek, 28. března 2024

Pijte pivo Tambor, budete tak šetřit i přírodu

Pijte pivo Tambor, budete tak šetřit i přírodu

Dvůr Králové - Místní pivovar Tambor se zaměřuje nejen na tradiční výrobu českého piva, ale také na ekologii svého provozu. Minulý týden proto uvedl do provozu fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 60 kW.

"Vycházeli jsme z prosté úvahy. Nejvíce piva se vyrábí v létě, nejvíc svítí slunce také během léta. My tak můžeme vyrobenou elektrickou energii využít při chlazení a vaření, které je v létě energeticky nejnáročnější. Na rozdíl od jiných výrobců nebudeme mít problém, co v létě s vyrobenou elektřinou," vysvětlil majitel pivovaru Nasik Kiriakovský.

Fotovoltaické panely jsou umístěny na střechách pivovaru a přilehlých budovách. V areálu je umístěn informační panel, na kterém je možné sledovat nejen množství vyrobené elektřiny, ale také množství úspory CO2. Jak doplnil Nasik Kiriakovský, královédvorský pivovar Tambor tak pokračuje ve snaze vyrábět pouze z přírodních surovin, podle klasických postupů, z vlastního zdroje vody a nyní i pomocí vlastní "ekologické" energie. K tomu lze ještě přiřadit prodej piva ve vratných skleněných lahvích. Tambor se do PET lahví v současné době nestáčí.

Přestože pivovar Tambor na našem trhu působí teprve něco málo přes rok, už se mu podařilo najít si "své" příznivce. Jejich počet stále roste. To se ukázalo především v posledních několika týdnech. I díky teplému počasí byl o desítku a jedenáctku značky Tambor obrovský zájem.

Pivařům se dokonce podařilo jedenáctku a dvanáctku vypít téměř do dna. "Nárůst byl skutečně obrovský. Během měsíce to bylo o 300 procent. To jsme nečekali ani v optimistických představách. Protože jsme nechtěli kvalitu našeho piva, ani naše zákazníky ošidit, bylo nutno dodržet technologii zrání piva. Zájemci o Tambora si tak museli několik dní počkat," vysvětlil Nasik Kiriakovský. V současné době už je jedenáctka hotová a dvanáctka dozrává. Produkce pivovaru je rozdělena přibližně na 40 % jedenáctky, 30 % desítky, 20 % dvanáctky a 10% tmavé třináctky. "Počítáme, že v letošním roce prodáme třikrát více našeho Tambora než vloni," odhadl Kiriakovský.

Pro ty, kteří dosud Tambora neochutnali, se otevírá další příležitost. Královédvorský pivovar Tambor se stal sponzorem Fortuna ligy Deníku. "Fortuna liga je soutěž a my také soutěžíme. Není to v tipování výsledků, ale jde o souboj s ostatními pivovary. Stejně jako ve Fortuna lize můžeme uspět svými znalostmi regionu a návazností na něj. Když lidé rádi sázejí na regionální družstva, proč by nezkusili vsadit na regionální pivo Tambor ze Dvora Králové," vysvětlil majitel podkrkonošského pivovaru důvody, které k podpoře soutěže vedly.

Zdroj:Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů