Čtvrtek, 28. března 2024

BP musí vynést z moře klíčový důkaz

BP musí vynést z moře klíčový důkaz

Výměna uzávěru má zaručit bezpečnou konzervaci vrtu. Pod hladinou však zůstává mnohakilometrový pás ropy.

Těžební společnost BP dostala od amerických úřadů úkol nahradit bezpečnostní uzávěr z havarovaného vrtu, přičemž zařízení musí dostat neporušené na povrch a dát jej k dispozici vyšetřovatelům.

Selhání tohoto uzávěru totiž bylo bezprostřední příčinou výbuchu vrtné plošiny Deepwater Horizon a následného zamoření vod Mexického zálivu. Od 20. dubna, kdy ke katastrofě došlo, do poloviny července, kdy se vrt podařilo provizorně ucpat, do moře vytekly stovky milionů litrů ropy.

Americký vládní zmocněnec pro dohled nad ropnou havárií Thad Allen vydal pokyn adresovaný BP v pátek. Veřejnost Allen se záměrem seznámil po úspěšném ukončení 48 tlakového hodinového testu. Jeho výsledek ukázal, že rozměrné zařízení bude možné vyměnit bez toho, že by to významně zvýšilo pravděpodobnost dalšího průsaku ropy. BP má navíc vypracovat plán, jak v případě nutnosti unikající ropu zastavit.

Celá operace musí proběhnout tak, aby americké dohlížecí orgány měly o postupu prací dokonalý přehled. Havarijní uzávěr bude totiž důležitým důkazem, který by federálním vyšetřovatelům měl odpovědět na otázku, co výbuch, při němž zahynulo 11 dělníků, zavinilo.

Podle Allena bude mít tým složený z expertů nově zřízeného úřadu dohlížejícího na funkci a bezpečnost mořských zdrojů energie, Pobřežní stráže a federálního ministerstva spravedlnosti "nerušenou možnost pozorovat a nahrávat celý postup odstranění a nahrazení zařízení." Jakmile bude porouchaný uzávěr dopraven na souš, převezmou ho úřady do úschovy. Práce budou nahrávány podvodními videokamerami umístěnými na podvodních robotech.

Výměna bezpečnostního uzávěru umožní obnovení prací na odlehčovacím vrtu. Pokud se podaří trefit 15 centimetrovou trubku v hloubce přes pět kilometrů pod dnem, bude možné vrt směsí betonu a speciální těsnící hmoty zapečetit i zespodu. Úspěch operace by znamenal definitivní konec prací na vrtu Macondo. Podle Allena by k tomu mohlo dojít v druhém zářiovém týdnu.

Z ekologického hlediska však kalamita nekončí. Na začátku srpna sice vědecká studie zaštítěná americkým Národním úřadem pro oceány a atmosféru uvedla, že tři čtvrtiny z uniklé ropy byly buď zachyceny nebo se již rozložily, nové poznatky však ochráncům přírody přidělávají vrásky. Něco přes kilometr pod hladinou totiž vědci objevili souvislý, dva kilometry široký pás ropy. Hmota pocházející z havarovaného vrtu tvoří vrstvu tlustou 200 metrů a táhne se po mořském dně 35 kilometrů. Zatím není zřejmé, jak velké nebezpečí pro mořské a pobřežní ekosystémy představuje.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů