Středa, 24. dubna 2024

Premiér žádá odhad ceny ekotendru, ale asi narazí

Premiér žádá odhad ceny ekotendru, ale asi narazí

Přestřelka mezi premiérem Petrem Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem pokračuje - tentokrát se střetli nad obřím tendrem na odstranění ekologických škod, kde je ve hře až 115 miliard korun.

Ministerský předseda a šéf ODS přitom už kritizoval Kalouska za povodňovou daň, napadl i jeho stranického kolegu z TOP 09 ministra Jaromíra Drábka za "příliš měkkou" novelu zákoníku práce.

Včera Nečas nečekaně zařadil na jednání vlády zprávu NKÚ, jež chystaný ekologický tendr kritizuje. Kalousek je přitom "otcem" tohoto projektu, s nímž přišel už v Topolánkově vládě. Nečas nyní vyzval Kalouska, aby mu spolu s ministrem životního prostředí do konce září připravili "inventuru cenového odhadu" zakázky.

"Neexistuje žádný reálný odhad ceny," stěžoval si premiér na obrovský rozptyl neoficiálních odhadů od čtyřiceti do 115 miliard korun. To kritizuje i Transparency International. Vítěz tendru by totiž mohl při jeho nadhodnocení přijít zadarmo k desítkám miliard. O zakázku přitom usilují i významní hráči jako finanční skupiny J&T a PPF.

Kalousek ovšem Nečasovu výzvu razantně odmítl. "NKÚ žádné nedostatky v tendru neshledal. Dáme panu premiérovi metodiku, podle níž odborníci odhad reálných nákladů na zakázku posoudí. Ale žádné číslo nedostane," prohlásil ministr a místopředseda TOP 09.

Vláda si podle něj musí počkat do 7. prosince, kdy má ministerstvo financí dostat cenové nabídky od účastníků soutěže. Pak má kabinet 90 dní na to, aby buď vyhlásil vítěze, nebo tendr zrušil. "V té době teprve můžeme náš propočet zveřejnit," tvrdí Kalousek.

Samotní účastníci tendru prohlašují, že i kdyby vláda před uzávěrkou soutěže nějakou orientační sumu zveřejnila, nebude mít prý na jejich nabídky vliv.

AUTOR: Matin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů