Čtvrtek, 28. března 2024

Na dobudování čističek bude v ČR třeba 34 mld. Kč, méně než loni

Na dobudování čističek bude v ČR třeba 34 mld. Kč, méně než loni

Ještě 34,1 mld. Kč je třeba na dobudování čistíren odpadních vod a kanalizace v ČR, jak to po státu požaduje EU. Podle schváleného vládního materiálu je to o 7,3 mld. méně než loni. Jak říká evropská směrnice musí mít všechny tuzemské aglomerace s více než 2000 obyvateli do konce roku 2010 odpovídající čištění odpadních vod, jinak ČR hrozí sankce od EU. Požadavek se týká 633 sídel, ke konci února 2010 zbývalo dořešit 253 z nich.

"Za pokles může dokončení realizace některých opatření a zpřesnění odhadu nákladů jednotlivých investorů," řekla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Počet tzv. vyřešených aglomerací podle ní meziročně stoupl o 73. V 11 problematických místech je zřejmé, že odpovídající čištění do konce roku nebude. Odhadované náklady v problematických aglomeracích dosahují jedné miliardy korun.

Vláda už dříve opakovaně konstatovala, že stát požadavek EK v určeném termínu nesplní, podobný závěr učinilo loni v červnu i šetření Národního kontrolního úřadu. Ministerstvo životního prostředí dlouhodobě s komisí jedná kvůli případným postihům ze strany unie. Českou vládu v minulosti za nedostatečnou aktivitu při jednání s Bruselem kritizovalo více úřadů, například Svaz měst a obcí; k tomu i vodárenské společnosti zase pohrozily, že jejich nutné investice se promítnou do cen vody.

Ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí (MŽP) považují za vyřešené aglomerace s dostatečně kapacitní čistírnou a minimálně 85procentním napojení obyvatel na kanalizace. Za vyřešenou může být dle ministerstev považována i obec, která má vyhovující čistírnu, ale méně než 85 procent jejích obyvatel je napojeno na kanalizaci, ale napojení dalších obyvatel není v současnosti ekonomicky efektivní.

Rozhodující část financí na dokončení čistíren by měla být pokryta z operačního programu Životní prostředí. Z celkových prostředků programu, který má přerozdělit pětinu peněz určených ze strukturálních fondů EU pro Českou republiku, jde na splnění evropských norem na čištění odpadních vod téměř třetina. Program celkem nabídne přes 5,3 mld. eur (v přepočtu přibližně 131 mld. Kč).

Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmily Krebsové zájem o peníze z programu převyšuje o třetinu jeho zdroje a dosahuje kolem 50 mld. Kč. Žadatelé však dosud čerpali částku pouhých dvou miliard korun, což Krebsová vysvětluje náročností projektové přípravy. Ale obdobně tomu podle ní bylo i v minulém programovém období zaměřeném v oblasti životního prostředí na financování vodohospodářských staveb, kde se prostředky po pomalejším náběhu podařilo bezproblémově vyčerpat.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů